Švedska nogometna reprezentanca se po dvanajstih letih vrača na veliki oder svetovnega prvenstva, kjer bo poskušala pripraviti presenečenje. Za švedsko vrsto bo turnir v Rusiji prvo veliko tekmovanje brez karizmatičnega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića. Po selitvi v Los Angeles je nedavno celo omenil, da bo morda preklical reprezentančno upokojitev in zaigral za tri krone, a se je izkazalo, da so bile njegove besede predvsem predstava za javnost.

Ibrahimović se je od reprezentančnega dresa poslovil po koncu evropskega prvenstva 2016, na katerem je Švedska obstala v skupinskem delu tekmovanja. Potem ko so se v zadnjih letih poslovili Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg in na koncu še Ibrahimović, je švedska vrsta ostala brez prepoznavnih zvezdnikov in začela obdobje z nekaterimi manj znanimi obrazi. Švedom so mnogi napovedali nogometni zaton, a je reprezentanca z moštvenim duhom v dodatnih kvalifikacijah za Rusijo po sanjski predstavi izločila favoritinjo Italijo, ki na dveh tekmah ni zabila niti enega gola. »Imamo zelo dobro skupino igralcev, ki se razumejo med seboj. Ne glede na to, proti kateri reprezentanci igramo, se na igrišču obnašamo taktično zrelo. Močni smo kot ekipa,« zatrjuje uspešni selektor Janne Andersson.

Poveljnik na klopi Andersson na poti do Rusije ni imel preproste naloge, saj se je Švedska še pred dodatnimi kvalifikacijami pomerila z velesilama Francijo in Nizozemsko. »To je bila najtežja skupina v kvalifikacijah, a smo jo uspešno prebrodili. Če igramo na tako visoki ravni, lahko premagamo prav vsakega,« meni Andersson. Marčevska popotnica pred svetovnim prvenstvom se za Švedsko ni izšla po načrtih, saj je izgubila prijateljski tekmi proti Romuniji (0:1) in Čilu (1:2), v Rusiji pa jo v predtekmovanju čakajo Nemci, Mehičani in Južni Korejci.

Eden ključnih nogometašev švedske selekcije je vratar Robin Olsen, ki bi zaradi družinskih povezav lahko nastopal za Dansko, a je pred štirimi leti raje izbral Švedsko, kjer se je tudi rodil. »Sanjam o tem, da bi nekoč zaigral v najmočnejši angleški ali nemški ligi, trenutno pa sem povsem osredotočen na svetovno prvenstvo,« pravi vratar Köbenhavna. Kapetan reprezentance je čvrsti branilec Andreas Granqvist, ki brani klubske barve ruskega Krasnodarja. Granqvist je navdušil na obeh kvalifikacijskih tekmah z Italijani, ki niso uspeli prebiti trdnega švedskega zidu. Ker je soigralcem obljubil, da si bo, če se bodo uvrstili na svetovno prvenstvo, obril pričesko, sta mu soigralca John Guidetti in Victor Lindelof v toaletnih prostorih milanskega stadiona San Siro pomagala pri izpolnitvi obljube. Granqvist je lani novembra postal švedski športnik leta, s čimer je prekinil desetletno vladavino Ibrahimovića.

Zadnji odmevnejši uspeh na svetovnem prvenstvu je Švedska dosegla leta 1994, ko se je uvrstila na tretje mesto. »Na velikih turnirjih je vse mogoče. Najpomembnejši je začetek. Sedanja reprezentanca je dovolj kakovostna. Selektor je sestavil delavno ekipo, ki je v kvalifikacijah opravila briljantno delo,« pravi nekdanji švedski as z začetka devetdesetih let Roland Nilsson.