V torek po jutranji konici bodo zaradi obnove predela ob Kandijskem mostu oziroma ob križišču Pugljeve ulice in spodnjega dela Glavnega trga most za štiri tedne zaprli za motorni promet. Od konca septembra, ko se je začela obnova Glavnega trga, je bil po mostu dovoljen le enosmerni promet iz starega mestnega jedra, zaradi tokratne popolne zapore mostu pa lahko v mestu pričakujemo še večjo prometno gnečo. Svoje prispeva tudi obnova in zapora ceste skozi Šmihel, pomembne mestne vpadnice iz Bele krajine oziroma Uršnih sel. Med zaprtjem Kandijskega mostu bo promet za uporabnike mestnega središča speljan po Sokolski ulici v nasprotno smer od sedanje.

»Smo tik pred fazo, ki pomeni tudi najtežjo za vse vpletene. Ta faza je nepredvidljiva, saj ne vemo, kaj vse se nahaja pod površjem. Gre tudi za zahtevno območje številnih infrastrukturnih povezav,« pojasnjuje novomeški župan Gregor Macedoni. Kot dodaja, obnova poteka po pričakovanjih, se bodo pa dela zaradi arheoloških najdb in zahtev ministrstva za kulturo, zaradi katerih so morali spremeniti traso poteka infrastrukturnih vodov, zamaknila za mesec ali dva glede na enoletni pogodbeni rok od uvedbe v delo. »Ta hip predvidevamo, da bo glavnina gradbenih del končana v oktobru ali novembru, takrat bo uporaben tudi že večji del Glavnega trga,« pojasnjuje Macedoni.

Že šestkrat dopolnjevali vlogo

Gradbinci trenutno v spodnjem delu Glavnega trga urejajo pločnike, poleti sledi tlakovanje, gradnja infrastrukturnega voda pa se s spodnjega seli v zgornji del Glavnega trga. Medtem ko je pol leta gradbenih del že mimo, pa novomeška občina še vedno nima sofinancerske pogodbe za evropska sredstva. Gradbena dela so vredna 5,6 milijona evrov, arheološki del naložbe še okoli 300.000 evrov. Občina računa na nekaj več kot 4,5 milijona evrov kohezijskih sredstev. Po Macedonijevih besedah naj bi občina v teh dneh vendarle pridobila odločbo o sofinanciranju. Vlogo je na zahtevo bodisi službe vlade za evropske zadeve bodisi ministrstva za okolje in prostor doslej že šestkrat »popravljala«. »Dvakrat smo jo že spreminjali v eno smer in nato spet nazaj, kot je pač zahtevala kakšna stran. Toda da bi nam birokrati kradli leta, tega se pa ne gremo, zato nismo čakali na sofinancersko pogodbo, ampak smo z deli začeli brez nje.«

Glavni trg je bil nazadnje obnovljen v 50. letih preteklega stoletja po načrtih arhitekta Marjana Mušiča. Tokrat obnova poleg zunanje ureditve zajema tudi združitev celotne infrastrukture pod zemljo v skupni, tri metre globok in dva metra širok jašek.