Po sobotnem incidentu na festivalu Divadelni svet v Brnu, kjer je skrajnodesničarska skupina za skoraj eno uro prekinila izvedbo predstave Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića, sta direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed in umetniški direktor Goran Injac poslala protestno pismo Veri Zemanovi, veleposlanici Češke republike pri nas. »Odločno protestirava proti dogodkom, ki so se pripetili med izvedbo naše predstave… Češka je sekularna in demokratična država, zato je dogodek, do katerega je prišlo v Brnu, nesprejemljiv,« med drugim poudarjata v pismu.

Razvpita predstava je še pred gostovanjem – podobno kot se je pred časom dogajalo tudi na Poljskem, Hrvaškem in še kje – postala tarča konservativnih krogov na Češkem; zaradi domnevno žaljivih oziroma protikrščanskih vsebin so denimo njen umik s programa zahtevali v češki škofovski konferenci, toda vodstvo festivala se pritiskom ni uklonilo. Že v soboto popoldne je pred dvorano, kjer naj bi se predstava zgodila, protestiralo več krščanskih skupin, kmalu po začetku pa je uprizoritev grobo prekinila skupina desničarskih skrajnežev, znanih kot Slušni lide (Spodobni ljudje), ki so začeli vpiti in obmetavati igralce s papirjem, nato pa prišli na oder, se povezali v verigo in igralce potisnili v ozadje dvorane ter pozneje po njih tudi pljuvali. Nadaljevanje uprizoritve so onemogočali, vse dokler jih ni policija naposled vendarle odstranila.

»Policija je bila povsod okoli gledališča, vendar ni hotela posredovati, češ da ima skupina pravico do izražanja svojega mnenja. Ali to pomeni, da vsakokrat, ko nam kakšna gledališka predstava ni všeč, lahko vdremo na oder in protestiramo?« se sprašujeta omenjena. »Skupaj z organizatorji festivala smo vztrajali in zahtevali, naj se policija odzove, toda odgovorili so nam, da ni prišlo do pravega nasilja, zato tega ne more narediti.« Policija torej ni preprečila nasilja niti zavarovala svobode govora in umetniškega izražanja, temveč je raje čakala, da bo do nasilja prišlo, še ugotavljata. Predstavo so po prekinitvi sicer v celoti odigrali do konca in tako »skupaj s češkim občinstvom ubranili temeljne pravice svobodne in demokratične družbe«, vseeno pa se zdi medli odziv uradnih organov v marsikaterem pogledu skrb zbujajoč.