»Paolo Guerrero lahko nastopi na naslednjem nogometnem SP,« je najpomembnejši del sporočila SFT. Štiriintridesetletni kapetan Peruja je pred kratkim dobil 14-mesečno prepoved igranja zaradi pozitivnega testa, s katerim so v njegovem telesu odkrili sledi snovi, ki so običajno v kokainu.

Cas je na zaslišanju 3. maja sicer ugotovil, da nogometaš z zaužitjem čaja, v katerem so bili kokini listi, ni želel povečati svojih sposobnosti na igrišču in skušal priti do konkurenčne prednosti, a da je bil malomaren. Za malomarnost je 34-letnemu nogometašu nato izrekel 14-mesečni suspenz.

Cas odločitve sodišča ne bo izpodbijal

Ker je sedež Casa v Švici, so lahko njegove odločitve izpodbijajo v švicarskem sodnem sistemu na SFT. Ta je tako tik pred zadnjim rokom za določitev reprezentanc na SP sporočili, »da bi lahko zaradi odločitve Casa doživel številne nepopravljive posledice«. V nadaljevanju obrazložitve je zapisano, da je tudi Cas ugotovil, da se 34-letni nogometaš ni namerno dopingiral. Iz Casa so medtem se sporočili, da odločitvi sodišča ne bodo izpodbijali.

Guerrero je padel na dopinškem testu 5. oktobra lani po kvalifikacijski tekmi z Argentino (0:0), kjer so v njegovem vzorcu odkrili vsebnost kokaina. Tega je kot že omenjeno zaužil nevede s pitjem čaja. Najprej je Fifa napadalcu prepovedala nastopanje za 30 dni, potem za eno leto, a je prizivna komisija Fife kazen kmalu zatem prepolovila. Gurrero je nato Cas zaprosil za odpravo kazni, Svetovna protidopinška agencija (Wada) pa je zahtevala daljšo kazen.