Pred tednom dni je prebivalce naselja Študa na obrobju Domžal zmotil neprijeten vonj. Aktivirali so se gasilci, v preverjanje situacije se je vključila tudi občina. Sprva so odgovornost za vonj pripisovali bližnji bioplinarni. Istočasno so prebivalci na bližnjem travniku, ki se nahaja na vodovarstvenem območju med reko Kamniško Bistrico, potokom Mlinščico v bližini bioplinarne in centralne čistilne naprave, opazili tudi večjo količino bal.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil domžalski župan, so sprva sicer domnevali, da je v balah seno, a ogled od blizu je razkril, da je v njih odpadna plastika.

Izkazalo se je, da so bale z odpadno plastiko last podjetja Publikus, ki je pred dobrim mesecem dni tudi kupilo travnik. Dragar je danes pojasnil, da so tri deponije podjetja (na Jesenicah, v Kočevju in v Suhadolah v sosednji Občini Mengeš) polne, zato so v podjetju začeli iskati druge lokacije za skladiščenje odpadkov.

Občina je zaradi smradu in bal z odpadno plastiko podala prijave na različne inšpektorate, med drugim na okoljski inšpektorat. Ta se je po današnjih navedbah domžalskega župana tudi najhitreje odzval, opravil inšpekcijski ogled in prav danes je občina že prejela tudi prvo odločbo okoljskega inšpektorata.

Okoljski inšpektorat je ugotovil, da je bil vir neprijetnega vonja dejansko bioplinarna. Naložili so jim, da morajo pred termično obdelavo odpadkov te ohladiti, tako namreč ne bo neprijetnega vonja.