Google in Facebook sta med največjimi podjetji na svetu, vir zaslužka pa jima predstavlja baza osebnih podatkov spletnih uporabnikov, na podlagi katerih podjetja ciljajo svoje oglase. Če lahko velikanska podjetja iz Silicijeve doline z našimi podatki služijo milijone, zakaj ne bi še mi sami od tega imeli kakšno korist?

Tako je razmišljal 26-letni Londončan Oli Frost in se odločil, da bo vse svoje podatke z družbenega omrežja Facebook poskušal prodati na spletni trgovini eBay. »Z zakonom GDPR in vrsto elektronskih sporočil sem dojel, da sem vsa ta leta svoje osebne podatke nekomu dajal zastonj in se odločil, da je nastopil čas, da od tega vsaj nekaj zaslužim,« je zapisal Oli.

Cena njegovih podatkov že na 300 funtih

Frost je svoje osebne podatke v soboto tako postavil na dražbo, prvotna cena pa je bila 99 centov. Svoje osebne podatke, ki jih je tako ali drugače delil na Facebooku, je s pomočjo aplikacije zbral v datoteko. Kot je dejal Frost, podatki vključujejo vsak všeček, objavo, komentar, za koga je glasoval in celo ime njegovega šefa.

Danes zjutraj je cena njegovih osebnih podatkov znašala 300 funtov (dobrih 341 evrov), privabil pa je 44 potencialnih kupcev. Dejal je, da namerava ves zaslužek nameniti neprofitni organizaciji Electronic Frontier Foundation, ki se ukvarja z varstvom osebnih podatkov na spletu. Dražba bo trajala do sobote.

Glede tega, kaj bi se z njegovimi podatki lahko zgodilo, Frost ni zaskrbljen. O tem, da bi jih nekdo lahko uporabil za izsiljevanje, pa ni premišljeval.