Kajenje in pasivno kajenje sta med najpomembnejšimi vzroki za bolezni srca in ožilja. Poleg tradicionalnih tobačnih izdelkov se pri nas pojavljajo tudi drugi izdelki, ki vsebujejo nikotin. Med njimi so tudi elektronske cigarete, ki jih uporablja višji delež mladostnikov kot odraslih. Na NIJZ ob tem opozarjajo, da je uporaba elektronske cigarete med mladostniki povezana s pomembnimi tveganji.

Kot so sporočili, zaradi bolezni srca in ožilja umre v svetu več ljudi kot zaradi kateregakoli drugega vzroka smrti. Ne glede na obsežne in resne posledice uporabe tobaka na zdravje srca in ožilja, pa javnost ne ve, da je tobak vodilni vzrok bolezni srca in ožilja in vzrok približno 12 odstotkov smrti zaradi bolezni srca in ožilja.

»Kadilci imajo dvakrat do štirikrat povečano tveganje za koronarno srčno bolezen in možgansko kap. Pasivno kajenje pa poveča tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni za do 30 odstotkov«, opozarjajo na NIJZ.

Vse več izdelkov na trgu

V Sloveniji ob tem zaznavajo povečanje trga in s tem tudi dostopnosti s tobakom povezanih izdelkov. Menijo, da moramo inovativne poskuse tobačne industrije z oglaševanjem navidezno neškodljive uporabe tobačnih in povezanih izdelkov zatreti. Tovrstne prakse tobačne industrije naj bi se namreč prenašale tudi v prihodnost. Velik poudarek tako dajejo vzgoji, obveščanju in ozaveščanju javnosti o pomenu prenehanja kajenja ter zdravljenja odvisnosti od nikotina.

»Opustitev kajenja je koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, največje koristi za zdravje pa posameznik izkusi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti,« so še sporočili in opozorili, da marsikdo pri opuščanju kajenja potrebuje dodatno pomoč.

Svetovni dan bodo obeležili tudi v Zdravstvenem domu Celje, kjer bodo do 12. ure v glavni avli na voljo svetovanja o zdravem načinu življenja ter brezplačne meritve krvnega tlaka, spirometrije in količine ogljikovega monoksida v izdihanem zraku.