Sporočila iz Pekinga so prišla dva dni zatem, ko je Bela hiša sporočila, da še vedno - kljub napovedim po zadnjih pogajanjih v maju, da ne bo trgovinske vojne - pripravlja trgovinske sankcije proti Kitajski. Marca je med drugim napovedala omejitve kitajskih investicij, izvozne kontrole in 25-odstotne carine za blago v vrednosti do 50 milijard dolarjev.

V sredo je na nove pogovore v Peking prispela 50-članska ameriška delegacija, ki naj bi pripravila podlago za obisk ameriškega ministra za trgovino Wilburja Rossa ta konec tedna.

Kitajska je ob tem poudarila, da ne želi zaostritve spora. »Upamo, da lahko imajo od gospodarskega in trgovinskega sodelovanja med Kitajsko in ZDA korist prebivalci obeh držav, in ne želimo, da bi se trgovinska trenja zaostrila,« je po poročanju AFP povedal tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Gao Feng.

Ministrstvo je omenjene napovedane sankcije zavrnilo kot »neskladne z osnovnimi principi in duhom Svetovne trgovinske organizacije (WTO)«.

Kitajska je v sredo ločeno najavila, da bo dodatni znižala carine za potrošniške izdelke. Tako bo povprečna carina na oblačila, čevlje in pokrivala, kuhinjske pripomočke ter športno opremo znižana s 15,9 na 7,1 odstotka. Carina za izdelke bele tehnike, kot so pralni stroji in hladilniki, pa bo znižana z 20,5 na osem odstotkov.