Mehika je velesila v svoji konfederaciji Srednje in Severne Amerike (CONCACAF), zato nima težav z uvrščanjem na svetovna prvenstva, na katerih pa nato nima večjega uspeha. Je lastnica neslavnega rekorda po največjem številu porazov na svetovnih prvenstvih – 25 na 53 tekmah. Pred letošnjim turnirjem so navijači optimisti, saj je Mehika po 20 letih znova osvojila prvo mesto v kvalifikacijski skupini. Strokovnjaki so veliko bolj previdni, saj jim ni všeč način dela selektorja Juana Carlosa Osoria, ki je sicer že dvanajsti na tem položaju v zadnjih devetih letih v Mehiki. Navijači namreč nikoli ne vedo, kakšno enajsterico bo na igrišče poslal kontroverzni 56-letni Kolumbijec. Niti na dveh izmed 46 tekem (30 zmag, 9 remijev, 7 porazov), kolikor jih je doslej vodil s klopi Mehike, ni začel z enako enajsterico.

Glas proti stalnim spremembam so povzdignili tudi igralci. »Čas je, da naredimo konec eksperimentom. Moramo se osredotočiti na to, kako bomo kot ekipa igrali na svetovnem prvenstvu,« je glasen legendarni vratar Guillermo Ochoa. Selektor jim že zabrusil nazaj, da ne bo ničesar spreminjal v strategiji, saj je bil z dosedanjim načinom dela uspešen z zmago v kvalifikacijski skupini. Opozicija mu očita, da s takšnim pristopom ni bil uspešen na pokalu konfederacij (v polfinalu poraz z Nemčijo 1:4), južnoameriškem prvenstvu (v četrtfinalu poraz s Čilom 0:7) ter prvenstvu Srednje in Severne Amerike (poraz z Jamajko 0:1).

Ob svojeglavem selektorju niti legendarni vratar Ochoa nima zagotovila, da bo branil na vseh tekmah v Rusiji. Obramba, v kateri selektor najraje igra s tremi v zadnji vrsti, je najšibkejši del mehiške zasedbe. Trdnost obrambe bo v veliki meri odvisna od forme izkušenega Hectorja Morena. Zvezna vrsta je najboljši del ekipe. Krilni igralec Hirving Lozano je v letošnji sezoni dosegel 16 golov za PSV Eindhoven v nizozemski ligi. Na sredini igrišča se vse vrti okrog kapetana Andreasa Guardada, ki bo igral že na četrtem svetovnem prvenstvu. Vodja napada ostaja Chicharito, Raul Jimenez ima za seboj uspešno sezono v Benfici, v pripravljenosti je tudi izkušeni 34-letni Oribe Peralta, ki je kot kapetan vodil Mehiko do zlate olimpijske kolajne v Londonu 2012.

Tekmeci v Rusiji bodo branilec naslova svetovnega prvaka Nemčija, vedno ambiciozna Južna Koreja in talentirana Švedska. »Moramo nehati točiti solze, češ da smo majhna ekipa. Spremeniti moramo miselnost v to, da lahko postanemo šampioni. Prvenstva se moramo lotiti z mislijo, da bomo zmagovali za svojo državo, sodržavljane, družino in zase, ne pa zato, da bomo prestopili v večji klub,« soigralce opozarja vsestranski vezist Hector Herrera. Mehika bo prvič nastopila z ekipo, v kateri bo več kot polovica nogometašev, ki igrajo v Evropi. »Imamo dobro skupino igralcev z izkušnjami v največjih ligah v Evropi. Če bodo v dobri formi, lahko zabijejo gol vsakemu tekmecu. Vzdušje v slačilnici ni bilo še nikoli boljše,« pravi selektor Juan Carlos Osorio.