Pred dobrim mesecem so etični komisiji Svetovne nogometne organizacije prijavili sum nepravilnosti v zvezi s kandidaturo Maroka za svetovno prvenstvo v nogometu leta 2026. Ugotovili so namreč, da imata ambasador kandidature, nekdanji igralec Liverpoola El Hadji Diouf, in generalna sekretarka Fife Fatma Samba Diouf Samoura enak priimek, da sta oba iz Senegala in bi to lahko imelo za posledico morebitne družinske vezi in protekcijo Maroka v boju za organizacijo svetovnega prvenstva. »Vsi v Senegalu se bodo smejali tej obtožbi, saj vedo, od kod je El Hadji Diouf,« je tedaj dejala Fatma Samoura. In res, nekaj tednov pozneje so jo oprali vseh sumov, BBC pa jo je na seznamu sto najvplivnejših žensk na svetu uvrstil na prvo mesto, kot najvplivnejšo žensko v mednarodnem športu.

Prva generalna sekretarka Fife v 112 letih obstoja te organizacije se še kako zaveda, da njena naloga ni lahka. »Še vedno obstajajo ljudje, ki so prepričani, da temnopolta ženska ne more voditi administracije Fife. Moških nikoli nihče ne vpraša, ali so primerni za določen položaj v Fifi. Le predpostavlja se, da so. Ženska pa se mora vsakodnevno dokazovati. Zato mora delati dvakrat več kot moški in ne sme narediti nobene napake,« je dejala za BBC. Glede dokazovanja v moški družbi ima veliko izkušenj: rojena je bila v družini s šestimi brati. Kar pa zadeva napake, jih res nenehno iščejo. Najprej so ji očitali, da o nogometu ničesar ne ve. Zato zdaj z veseljem vsakemu novinarju v pisarni pokaže svoje spretnosti z žogo in razloži, da je bil njen sošolec nekdanji senegalski vratar Cheikh Seck, nogometaša pa sta bila tudi njen stric in mož. »Nogomet ni zame nič novega, saj me obkroža že od otroštva.«

Mir le v času nogometa

Že nekaj mesecev po imenovanju leta 2016 se je zapletla v prvi »škandal«, ko je zelo goreče zagovarjala pravilo, da nogometaši Velike Britanije na dan spomina na tekmi ne smejo nositi rdečih makov, simbola spomina padlih britanskih vojakov med prvo svetovno vojno. Glasno je zagovarjala tezo, da je to politični simbol, ti pa so med nogometnimi tekmami prepovedani. »Britanija ni edina država na svetu, ki je trpela zaradi vojne. Tudi v Siriji je vojna. Tudi moja Afrika je raztrgana zaradi vojn. Zakaj bi torej naredili izjemo le za eno državo?« je obrazložila odločitev in si nakopala jezo britanske premierke Therese May.

Šestinpetdesetletna Samoura je pred službo v Fifi 21 let delala v Združenih narodih in je prepričana, da imata obe organizaciji enak cilj: združevati ljudi. Ob tem nikoli ne pozabi povedati, da ko je kot odposlanka Združenih narodov delala v Liberiji v času državljanske vojne, so se boji prenehali le, kadar je deževalo ali kadar je bila nogometna tekma: »Ne morete zanemariti moči športa, ki lahko zaneti iskro miru.«

Poleg tega, da nadzoruje finance Fife in bedi nad organizacijo svetovnih prvenstev, je njena naloga tudi, da okrepi ženski nogomet. Zadala si je, da bo do leta 2016 pri svetovni nogometni organizaciji registriranih vsaj 60 milijonov nogometašic. Meni namreč, da lahko nogomet spremeni tudi »kulturo in vedenje celo v konservativnih družbah«.

A zdaj jo čaka pomembnejša naloga: nadzor svetovnega prvenstva v Rusiji. V začetku maja se je sestala z organizatorji v Rusiji, kar je veselo objavila na twitterju in preverila, ali vse poteka, kot bi moralo. Zadolžena je namreč za operativni del prvenstva. Organizatorjem je predpisala še nekaj preizkusnih tekem na stadionih, da bi vadili varnostne ukrepe in gibanje gledalcev, sicer pa je prižgala zeleno luč za začetek prvenstva.