Slovensko gimnastično reprezentanco od danes do nedelje čaka v Kopru največja domača tekma v sezoni, ko se bo bojevala za visoka mesta v svetovnem pokalu. Reprezentanca bo oslabljena, saj sta se tik pred zdajci poškodovala Rok Klavora in Teja Belak. Klavora ima težave z bolečinami v hrbtu, zato ne more izvajati zahtevnih prvin na parterju, Belakova pa si je vnovič poškodovala gleženj. Potem ko je opravila pregled z magnetno resonanco, bo šla še na natančnejše preglede, ki bodo pokazali, koliko časa bo morala trenirati po prilagojenem programu. Za Slovenijo bodo na Obali tekmovali Sašo Bertocelj, Luka Kišek (oba konj z ročaji), Luka Terbovšek, Jure Weingerl (oba parter), Alen Dimic (bradlja, drog), Andraž Lamut (bradlja), Jure Pavlica (zunaj konkurence na konju z ročaji), Tjaša Kysselef (parter, preskok, gred), Lucija Hribar (bradlja, parter), Adela Šajn (gred), zunaj konkurence pa se bodo predstavile še Judita Zabukovec (parter), Gaja Žabnikar (gred) in Carmen Horvat (bradlja).

Tjaša Kysselef je v letošnjem letu najboljša slovenska telovadka. V Melbournu je dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu, potem ko je bila najboljša na preskoku, poleg tega pa še tretja na parterju in četrta na gredi. V Bakuju je bila 3. na preskoku, v Dohi deseta, prejšnji konec tedna pa je v Osijeku na svojem najmočnejšem orodju zasedla drugo mesto, medtem ko je bila na parterju sedma. »Res mi gre vse po načrtih. Pred začetkom sezone sem si rekla, da bom zadovoljna, če bom po koncu sezone dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu in se na evropskem prvenstvu uvrstila v finale. Za zdaj sem na dobri poti k uresničitvi ciljev,« pravi Tjaša Kysselef in dodaja, »lani sem bila v Kopru zelo razočarana, ker se nisem uvrstila v finale. Letos bom storila vse, da bom izboljšala uvrstitev, ali se morebiti spet uvrstila na zmagovalni oder. Škoda, ker ob meni ne bo tekmovala Teja Belak.«

Tudi najboljši slovenski telovadec Sašo Bertoncelj ima težave s poškodbo, potem ko ga je uščipnilo v hrbtu tik pred finalom v Osijeku. »Res je, da za mano za zdaj ni najuspešnejša sezona, a glavne tekme šele prihajajo. Glavni izzivi v tej sezoni so nastopi na evropskem in svetovnem prvenstvu ter tekmi v Cottbusu. Glede na to, da sem aktualni sredozemski prvak, bom prihodnji mesec branil omenjeno lovoriko,« pravi Bertoncelj, ki na treningih gara, da bi na konju z ročaji izvajal sestavo z izhodiščno oceno 16,6. »V tem primeru bi bil na evropskem prvenstvu konkurenčen najboljšim, saj v Evropi ni veliko telovadcev, ki imajo tako zahtevne sestave. Moja glavna težava v tej sezoni so za zdaj izvedbe. Na enajstih sestavah na tekmi sem padel z orodja le enkrat, medtem ko izvedbe niso bile takšne, kot si želim. Ta sezona je specifična, saj imamo ves čas pomembne tekme in veliko vrhuncev, medtem ko sem se lahko v preteklosti osredotočil na dve veliki tekmovanji. Zato se ves čas sprašujem, kako in koliko trenirati, da nisem pretreniran,« poudarja Bertoncelj.

Danes in jutri bodo v Kopru kvalifikacije, in sicer od 15. ure naprej. Ob isti uri bodo v soboto in nedeljo finalni nastopi na vseh šestih moških in štirih ženskih orodjih.