»Požarišče v Zalogu bi lahko sanirali v 280 dneh. Toda pri odstranitvi odpadkov smo ta trenutek nemočni zaradi birokratskih odločitev državnih služb, občine, civilne iniciative,« pravi lastnik družbe Ekosistemi Tomislav Kovačič. Po besedah njihovega pravnika Dejana Gučka je družba od inšpektorata in agencije za okolje prejela odločbi, po katerih morajo odpadke iz Zaloga, kjer je 20. julija lani nastal uničujoč požar, odstraniti v 60 dneh. Rok naj bi se iztekel junija. Na požarišču je še vedno okoli 5000 kubičnih metrov ožganih odpadkov, odpeljali so jih 750 ton.

»Zaradi odvzema okoljevarstvenega dovoljenja februarja letos in občinske spremembe podrobnega prostorskega načrta nam je onemogočeno sleherno ravnanje z odpadki, s tem pa tudi sanacija pogorišča. Zato nastaja okoljska škoda, za katero pa mi ne moremo odgovarjati, saj imamo zvezane roke,« poudarja Kovačič. Direktor družbe Gregor Kovačič ob tem napoveduje odstop z mesta direktorja, če se v nekaj mesecih zadeva ne reši. »Ne morem nositi odgovornosti za nekaj, kar ni več v moji moči,« je dejal. Ob tem napovedujejo tudi državljansko nepokorščino, kar pomeni, da bodo kljub prepovedi odpadke pripravili do te mere, da jih bodo lahko odpeljali. Kot smo poročali, so Ekosistemi zoper odločitve različnih državnih organov že sprožili upravni spor. Po Kovačičevih besedah zoper Ekosisteme teče tudi postopek odvzema okoljevarstvenega dovoljenja za zbiranje odpadkov.

Ožganih odpadkov glede na kemijske in fizikalne lastnosti ni dovoljeno odlagati, pravi Kovačič. Ena od rešitev bi bila sežig oziroma sosežig, a zaradi prenizke kalorične vrednosti nobena družba teh odpadkov brez predhodne obdelave noče prevzeti.

Del odpadkov bi odpeljali na Hrvaško, a čakajo na dovoljenje

Druga možnost je dovmešavanje svežih odpadkov, da bi zvišali kalorično vrednost ožganim odpadkom. Pet tisoč tonam bi morali domešati 3750 ton, da bi dosegli vsaj minimalno ustrezno kalorično vrednost, a je to možnost ministrstvo za okolje zavrnilo, saj ne dovoli dovoza novih odpadkov v Zalog. Kot pojasnjuje Gregor Kovačič, so Ekosistemi trenutno v postopku pridobivanja novega okoljevarstvenega soglasja za tako imenovano homogenizacijo odpadkov, a odločitve še nimajo. Ob tem po Kovačičevih besedah že osem mesecev čakajo, da bi 2000 ton odpadkov izvozili na Hrvaško, zagotovljen imajo tudi denar in bančno garancijo. Slovensko izvozno dovoljenje so dobili, zdaj čakajo hrvaško.

Argumentom Ekosistemov pa ne verjamejo v civilni iniciativi Zalog - Loke. »Odpadke so zgolj zgrnili na kupe in jih na zahtevo inšpektorja pokrili, nato pa spet odkrili. Zdaj bo kmalu minilo eno leto, ko ni bilo narejenega na požarišču dejansko nič. Pravijo, da odpadkov nimajo kam odpeljati. Po drugi strani pa polovico odpadkov predstavljajo gradbeni materiali in bale sena, kar bi lahko že zdavnaj odpeljali,« je prepričan Franc Plut iz civilne iniciative. »Za pospravljanje po hiši ne potrebujete nobenega dovoljenja. In tukaj gre za pospravljanje zaradi slabega gospodarjenja na neustrezni lokaciji pod milim nebom. Mi smo bili temu izpostavljeni vsaj 15 let, tu se je sežigalo tudi odpadke iz farmacevtske industrije. Šele zdaj nekako dosegamo svoj cilj, ko je občina spremenila prostorski načrt, ki tovrstne dejavnosti tukaj ne dovoljuje več.«

Civilna iniciativa je že napovedala, da bo zahtevala kazensko odgovornost za vse pristojne državne institucije, ki so dolga leta dopuščale tovrstno, po njihovem mnenju zdravju in okolju škodljivo dejavnost. Kovačičevi pa napovedujejo, da si želijo tudi v prihodnje ostati v Zalogu z dejavnostmi, ki jih dovoljuje spremenjeni prostorski akt, pri tem omenjajo reciklažni center.