Italijanska politična kriza je v preteklem tednu še pospešila že tako izrazit trend padanja moči evra in naraščanja moči dolarja. Tečaj evra v primerjavi z dolarjem se je spustil do 1,51 dolarja na evro, nakar se je trend včeraj zjutraj obrnil in je v času pisanja presegel raven 1,60 dolarja na evro. Tečaj zna biti do konca tedna še izpostavljen nekaj volatilnosti, saj naj bi v petek Bela hiša odločala o tem, ali bodo države EU permanentno izvzete iz uvoznih tarif v ZDA ali ne.

V preteklem tednu pa smo bili priča tudi spremembam cen nafte. Te so se v petek spustile za več kot štiri odstotke, potem ko je trg izvedel, da nameravata Rusija in Savdska Arabija povečati proizvodnjo nafte, da bi omilili rast cen surovine. Savdska Arabija naj bi bila zaskrbljena, da prevelika rast cen znižuje povpraševanje, medtem ko bi si Rusija želela povečati prihodke iz prodaje nafte.

Na slovenskem korporativnem parketu pa mali delničarji pozavarovalnice SavaRe niso bili uspešni, saj so na skupščini delničarjev podjetja potrdili predlog uprave in nadzornega sveta, naj se letos za izplačilo dividend nameni 12,4 milijona evrov, kar pomeni 80 centov bruto na delnico. Mali delničarji so si želeli več ali pa nič. Pozavarovalnica SavaRe je sicer že prejšnji teden objavila nerevidirano poročilo za letošnje prvo četrtletje, v katerem ugotavlja 4,4-odstotno rast premij v primerjavi z enakim obdobjem lani. Spodbudno je, da je skupina je dosegla 20,5-odstotno rast premoženjskih in 19,3-odstotno rast življenjskih zavarovanj zunaj Slovenije. Pozavarovalnica je v prvih treh mesecih ustvarila 6,6 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo, kar je sicer za 42 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju, na kar sta vplivala škodno dogajanje na tujih trgih in medletno gibanje stroškov, toda njuni učinki se bodo do konca leta izravnali, sporočajo iz pozavarovalnice.