Na mestni občini so ponovili razpis za obnovo sgraffitov v osrednjem atriju mestne hiše. Prijave zbirajo do 8. junija.Potem ko je Mestna občina Ljubljana prenovo fasade mestne hiše na Mestnem trgu 1 pred kratkim zaupala družbi Grasvet inženiring, ki bo vsa naročena dela opravila za slabih 128.000 evrov, je vprašanje, kdo bo prenovil sgraffite, stenske poslikave v osrednjem atriju mestne hiše, za zdaj še neodgovorjeno. Občina ima v svojem letošnjem proračunu denar za prenovo sgraffitov na zidovih atrija sicer zagotovljen, v začetku marca so objavili tudi javni razpis, na katerega se je odzval en ponudnik.

Vendar na občini javnega naročila nato niso oddali. Ugotovili so namreč, da edini ponudnik, ki je pokazal zanimanje za obnovo stenskih poslikav, ni podal finančnega zavarovanja za resnost ponudbe niti ni predložil potrdila Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, da je usposobljen za delo na sgraffitih. Na občini so zato zdaj razpis znova objavili, ponudbe zbirajo do 8. junija. Izbrani izvajalec bo dela začel v treh dneh od uvedbe v posel, obnova stenskih poslikav pa mora biti končana v devetdesetih dneh od sklenitve pogodbe.

Izbrani izvajalec, ki se bo v osrednjem atriju lotil sanacije in restavratorskih del, bo moral med obnovo upoštevati tudi kulturnovarstvene pogoje, ki jih je izdala ljubljanska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Ti med drugim izvajalcem nalagajo, da morajo pri rekonstrukciji uničenih delov poslikav ohraniti izvirno podobo dekoracij, neustrezen belež, ki trenutno prekriva omete spodnjega dela modernejših sgraffitov na eni od sten, pa odstraniti. Hkrati morajo v okviru priprav na poseg predlagati tudi možne rešitve za odpravo vzrokov zamakanja oziroma nastanka vlage v zidovih. žir