Danke, ki so na dosedanjih velikih tekmovanjih (EP, SP, OI) osvojile kar 13 kolajn, toda zadnjo že pred petimi leti na svetovnem prvenstvu v Srbiji z bronom, so si že pred tekmo zagotovile napredovanje na EP, a so bile vseeno favoritinje. Toda v legendarnem Golovcu je v končnici kazalo, da bi lahko Slovenke po zmagi v prejšnjem krogu proti Islandiji dosegle še drugo zapored. V 21. minuti so prvič povedle (10:9), na začetku drugega polčasa po treh zaporednih golih s 15:14, v 53. minuti pa v končnico vstopile z 22:22.

Skandinavke so nato dosegle dva gola zapored, a je slovenska levoroka ostrostrelka Ana Gros s svojim že dvanajstim golom v 57. minuti zmanjšala na 23:24. Minuto in pol pred koncem so gostiteljice iztržile sedemmetrovko za morebitno izenačenje, toda gostujoča vratarka Altea Reinhardt (skupaj 14 obramb, od tega kar devet v drugem polčasu) je ustavila strel Grosove, v naslednjem napadu pa je Sarah Iversen postavila tudi končni izid 25:23.

Ana Gros, trenutno v Franciji še članica Metza in bodoča igralka Bresta, ki bo na EP 2018 gostil eno izmed skupin, je bila kljub dvema zgrešenima sedemmetrovkama z naskokom prvo ime Slovenije v Celju, saj je zanjo dosegla več kot polovico vseh golov. »Igrale smo dobro, toda na koncu nam je zmanjkalo nekaj moči in športne sreče. Zgrešeni sedemmetrovki? Še posebej zadnja je bila odločilna in bi jo morala zadeti, zato mi je zelo težko. No, že veliko sem jih zgrešila in jih še bom, ampak takšen je pač šport. Toda ni samo moja krivda za poraz, kajti če bi katera izmed soigralk prej izkoristila kakšno svojo priložnost, bi se mogoče tekma drugače razpletla in moja druga zgrešena sedemmetrovka sploh ne bi bila usodna,« je ocenila Ana Gros.

Slovenke v nedeljo ob 19. uri v Mostu na Češkem čaka odločilna tekma za napredovanje na tretje veliko tekmovanje po EP 2016 na Švedskem in SP 2017 v Nemčiji. Grosova si seveda zelo želi nastopiti na tekmovanju konec leta v deželi svojih rokometnih delodajalcev, kjer je že več kot štiri leta in pol, pred nedeljsko preizkušnjo s Čehinjami, ki so oktobra lani v Sloveniji iztržile remi (28:28), pa napoveduje: »Proti Dankam smo kljub porazu znova dokazale, da se lahko povsem enakovredno kosamo tudi z najboljšimi na svetu in da se nikogar ne bojimo. Ne glede na razplet tekme v Celju seveda ni še ničesar izgubljenega v boju za EP v Franciji. Verjamem, da se bomo le uspele dvigniti, da bomo šle na Češkem na glavo in da bomo zmagale.«