Medtem ko TV Slovenija, ki je pred meseci ukinila oddajo o filmu Kinoteka, vse manj pozornosti namenja filmskemu programu, je korak naprej naredila komercialna televizija. TV3 Medias, ki je dobila pravice za prenašanje dirk formule 1, se je v luči tega, da je z njimi dobila več gledalcev, odločila dati v peto prestavo tudi, ko gre za druge segmente programa. Ena od zanimivejših novosti je, da bodo ob koncih tedna, v soboto in nedeljo, predvajali dokumentarne filme, največja gneča pa bo prav ta vikend, saj jih bo v dveh dnevih na sporedu kar šest. Popoldanski termin bo namenjen ponovitvi, zvečer pa bosta premierno prikazana po dva filma.

»Dokumentarci so gotovo nekaj, česar na komercialni televiziji ne bi pričakovali, ampak mislim, da bodo mnogi gledalci tega veseli, saj si gotovo želijo še kaj drugega kot komercialne serije,« pravijo na TV3.

Zdravnik proti farmacevtski industriji

V nedeljo ob 22.30 bo na ogled za splošno javnost morda najbolj zanimiv in večkrat nagrajen dokumentarec iz leta 2016 Burzynski – Cancer cure cover-up. Gre za film o zdravniku Stanislawu Burzynskem, ki je odkril zdravilo za raka oziroma za možganski tumor, a ga je pri zdravljenju 50 let oviral ameriški urad z prehrano in zdravila Food and Drug Administration (FDA). Burzynski se je kljub temu, da njegovo zdravilo ni bilo škodljivo in je bilo do bolnikov veliko bolj prijazno od obsevanj in kemoterapij, obenem pa tudi bolj učinkovito, na sodiščih namreč desetletja spopadal s tožbami agencije FDA. Da je bil v ozadju ekonomski interes farmacevtskih družb in države, film prikaže zelo jasno, po drugi strani pa je mogoče videti tudi, koliko življenj je rešilo zdravilo in kako trmast je bil v svojem boju proti farmacevtski industriji Burzynski, ki danes sprejema to, da bo njegovo pionirsko delo postalo cenjeno šele po njegovi smrti.

Dokumentarec je nastajal osem let, v katerih je producent in režiser Eric Merola natančno raziskal temo in predvsem pridobil zaupanje zdravnika, ki sprva ni bil naklonjen sodelovanju. Film je sestavljen iz intervjujev z Burzynskim in njegovimi pacienti ter iz posnetkov sodnih bitk in medijskih poročanj o primeru, ki je v Ameriki dobro znan; zanimiv je zlasti z medicinskega vidika, manj pa s filmskega, saj gre za klasičen TV-dokumentarec, ki je tudi zelo enostranski.

Od Kitajske do Turčije

V soboto ob 15.15 bo sicer kot prvi na sporedu 91 %, ameriški dokumentarni film o pravici do posedovanja orožja v Ameriki, ki je naslov dobil po Gallupovi anketi iz leta 2013. Ta je po enem od pokolov pokazala, da 91 odstotkov Američanov podpira celovito preverjanje preteklosti, ko gre za izdajanje dovoljenj za posedovanje orožja. Temu bo sledil še en ameriški dokumentarec Spopad z globalnim segrevanjem iz leta 2010, ki tako provokativno kot zabavno in optimistično predstavlja rešitve za podnebne spremembe. Ob 23. uri pa se bo ameriški film Kitajska: preporod cesarstva spraševal, kaj za svet v 21. stoletju pomeni ponovni vzpon Kitajske.

Nedelja se bo ob 15.15 začela z Revolucijo v štirih letnih časih, kanadskim dokumentarnim filmom, ki spremlja dve ženski na nasprotnih političnih bregovih v Tuniziji med arabsko pomladjo in po njej. Nadaljevala se bo z že omenjenim Burzynskim in turškim dokumentarnim filmom Bakur, v zakulisju PPK, ki bo na sporedu ob 23.45. Film prikazuje gverilsko vojno kurdskega gibanja PKK, ki je v štirih desetletjih v boju proti turški državi izgubilo že več kot 30.000 svojih članov, snemali pa so ga v taboriščih v Kurdistanu.