Evropski komisar za izobraževanje Tibor Navracsics je danes v Bruslju izpostavil ponos, da je Erasmus plus, ki je nedavno praznoval 30. rojstni dan, »veliki zmagovalec« v prihodnjem večletnem proračunu EU.

A cilj ni le, da Erasmus dobi več denarja, torej 26 milijard evrov, temveč da se tudi razširi. Namen je, da v prihodnjih sedmih letih v programu sodeluje 12 milijonov ljudi, kar je trikrat toliko kot v sedanjem obdobju financiranja.

Med upravičenci so učenci, visokošolski študenti, praktikanti, učitelji, vodje usposabljanj, mladinski delavci, športni trenerji, dijaki poklicnega izobraževanja in usposabljanja ter osebje v izobraževanju odraslih, vključno s tistimi, ki sodelujejo v ukrepu ErasmusPro.

Erasmus naj bi bil v prihodnje tudi bolj vključujoč, saj naj bi olajšali sodelovanje ljudem iz revnejših okolij. Izboljšali naj bi tudi njegovo dostopnost, na primer z virtualnimi izmenjavami.

Drugi program, za katerega je komisija danes predstavila podroben proračunski predlog, je prenovljen Evropski socialni sklad, ki je že 60 let glavni finančni instrument unije za vlaganje v ljudi in se bo po novem imenoval Evropski socialni sklad plus.