Tako imenovano plavajoče pohištvo brez nog ne zaseda talnega prostora in daje prostoru občutek magične lahkotnosti. Pravzaprav obstaja presenetljivo veliko notranje opreme, ki nam pritrjena na steno v majhnih stanovanjih prihrani dragoceni prostor.

Plavajoče police in mize

Namesto velikih knjižnih omar lahko uporabite konzolne police, ki navidezno lebdijo nad tlemi. Police zavzemajo manj prostora kot klasične omare s policami in se zlijejo s steno, tako da ne dajejo vtisa prenatrpanosti – to zlasti velja takrat, ko so enake barve kot zid. Tudi pisalne ali jedilne mize, ki jih pritrdimo na steno, imajo podoben minimalni vizualni učinek. Ker nimajo predalov in nog, je pod njimi dovolj prostora, da tja shranimo različne stvari, obenem pa, posebno če jih lahko dvignemo, ne obremenjujejo že tako majhnih sob.

Dvignjene nočne omarice (in celo zofa)

V majhnih spalnicah pogosto ni dovolj prostora za klasične nočne omarice, ki jih enakovredno nadomestijo omarice na steni. Kadar je prostorska stika zelo velika, lahko za posteljno vzglavje umestite višjo konzolo, na katero postavite budilko, knjigo, ki jo berete pred spanjem, ali kozarec mleka. Ne boste verjeli, ampak tudi kavč lahko pritrdimo na steno, seveda takšnega, ki je temu namenjen. Oblikovalec Poul Kjærholm je zasnoval tako imenovano obešeno zofo (Suspended Sofa), ki sicer še ni v redni proizvodnji, morda pa podobno rešitev lahko naročite pri mizarju.

Predalniki ne obremenjujejo prostora

In ne nazadnje, s tal lahko dvignemo tudi predalnike in omarice. Tako pridobimo prostor, ki bi ga sicer zasedale noge, zato je soba videti večja in bolj odprta. Takšna rešitev je idealna predvsem za največkrat pretesne predsobe v stanovanjih in za majhne kopalnice. Manjše kose pohištva na steno pritrdite tudi v spalnici, tako da potrebujete manj prostora za shranjevanje v velikih omarah za garderobo, ki prav tako zasedajo dragoceno bivalno površino in dajejo vtis zasičenosti.