Svetlobniki so energijsko še učinkovitejši, če jih prav vgradite. Posebno pozornost pa namenite tudi izboru, saj je še posebno pomemben njihov dizajn. Svetujemo vam, da si natančno ogledate izolacijske lastnosti svetlobnika in se na podlagi energijske učinkovitosti odločite za najprimernejšega, ki se bo najbolje podal k dizajnu vaše hiše in v podnebje, kjer ta stoji.

Velikost in položaj

Velikost svetlobnika močno vpliva na stopnjo osvetlitve in višino temperature v prostoru pod njim. Zato svetlobnik ne bi smel biti večji od 5 odstotkov površine tal v izbrani sobi s sicer velikim številom klasičnih oken, kamor ga nameravate vgraditi. Če ima prostor malo oken, pa ta velikost ne bi smela presegati 15 odstotkov površine tal.

Upoštevajte tudi položaj svetlobnika, saj želite ujeti čim več naravne sončne svetlobe, ki pasivno ogreva vaš dom. Vgradite ga na vzhodno, zahodno ali južno stran strehe, da omogočite konstantno osvetlitev. Če se želite izogniti pregrevanju doma poleti, ko bo sonce na južni strani bolj agresivno svetilo, svetlobnik vgradite na tisti del strehe, ki ga poleti zakrije visoko listnato drevo.

Kako izberete primernega?

Energijska učinkovitost svetlobnika je odvisna od zasteklitve, delovanja in uporabe ter njegove oblike. Zasteklitev je običajno lahko plastična ali steklena. Plastična zasteklitev je navadno cenejša od večine drugih materialov. Vendar pa se plastične površine iz akrila ali polikarbonata enostavno in hitro opraskajo; lahko pa postanejo tudi krhke in čez čas rumeno obarvane. Prepuščajo večino ultravijoličnih žarkov, zato lahko poškodujejo notranjo opremo.

Steklena zasteklitev je dražja, a kakovostnejša, ker je steklo trpežnejše in se ne razbarva. Vsi svetlobniki morajo biti izdelani iz varnostnega stekla (splošni izraz za kaljeno ali laminirano steklo), ki je odporno na udarce in se v skrajnem primeru razbije navznoter. Če želite zmanjšati toplotne izgube ali zaustaviti direktno sončno svetlobo, lahko čez steklo namestite zaščitno folijo, ki absorbira sončne žarke, ali pa si omislite učinkovito dvojno ali trojno zasteklitev okna.

Poleg svetlobe še prezračevanje

Poleg naravne svetlobe svetlobniki omogočijo tudi prezračevanje. Odpirate jih lahko z vrvico, verigo ali ročico; najbolje pa je, da se odpirajo od znotraj navzven. Na voljo so celo avtomatizirane enote z električnimi motorji ali pnevmatske naprave, ki vam poenostavijo upravljanje. Nekateri modeli vključujejo tudi senzorje vlage za samodejno zapiranje svetlobnika, ko dežuje.

Oblika svetlobnika

Svetlobniki so na voljo v različnih oblikah in velikostih. Najpogostejše so pravokotne, okrogle, ovalne, diamantne, trikotne, večkotne in cevaste oblike. Zaobljene kupolaste ali izbočene oblike je lahko tudi zasteklitev, ki zaradi oblike omogoča, da svetloba in toplota v dom vstopita iz več različnih ekstremnih kotov. Naklon in ukrivljenost stekla pomagata tudi nadzorovati vlago, nabrano na površini.

Cevasti svetlobniki so manjši od večine drugih svetlobnikov. Sestavljeni so iz strešnega zbiralnika svetlobe, ki povečuje moč dnevne svetlobe, ne da bi morali povečati njegovo velikost. Ker ima sončni kolektor majhno površino, cevasti svetlobniki zmanjšajo toplotne izgube. Ker so majhni, pa tudi ne kazijo arhitekturne podobe doma.