Stranki Liga in Gibanje petih zvezd sta danes sporočili, da bosta znova skušali oblikovati vlado, potem ko je prejšnji poskus propadel zaradi veta predsednika države Sergia Mattarelle na predlaganega evroskeptičnega ministra za finance in gospodarstvo. Vir v predsedniški palači je danes dejal, da sta se Mattarella in njegov kandidat za tehničnega mandatarja Carlo Cottarelli odločila, da ne bosta silila s tehnično vlado in dala še eno možnost politični.

Vodja Gibanja Luigi Di Maio je očitno bolj zavzet za to, da se poskuša vlada oblikovati na novo, saj je vodjo Lige Mattea Salvinija pozval, naj se odreče spornemu kandidatu za ministra, 81-letnemu ekonomistu Paolu Savoni. Salvini je dopustil takšno možnost, a preveč navdušenja iz njegovih besed strankinim privržencem le ni bilo zaznati. Navsezadnje ankete kažejo, da bi bila verjetno prav njegova stranka največja zmagovalka predčasnih volitev.

Finančni trgi so se danes sicer umirili, potem ko je v torek zavladala rahla panika zaradi mogočih predčasnih volitev, ki bi lahko le še okrepile populistično-desničarsko navezo Lige in Gibanja ter s tem italijanski vladni evroskepticizem.