Minister za komunikacije Sam Basil je danes pojasnil, da jim bo prepoved omrežja »omogočila zbiranje informacij« o lažnih profilih in uporabnikih, ki nalagajo pornografijo ali širijo lažne informacije ter da bodo te zbrisali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru predloga o Facebooku pa razmišljajo, da bi vzpostavili celo svoje družbeno omrežje, ki bi omogočilo osebam s pravo identiteto, da uporabljajo družbeno omrežje odgovorno.

Datum ukinitve še ni znan

Oblasti sicer niso pojasnile, kdaj nameravajo začasno onemogočiti dostop do Facebooka, a so se pojavila ugibanja, da bo to sovpadalo z vrhom Skupine za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje (APEC) v Port Moresbyju kasneje letos.

Čeprav je v državi dostop do interneta omejen, saj ga uporablja le deset odstotkov od skoraj šest milijonov prebivalcev, pa so oblasti zelo aktivne glede regulacije spletnih vsebin.

Basil je zanikal, da predlagana prepoved predstavlja grožnjo svobodi govora. Pojavile so se namreč kritike, češ da se bo Papua Nova Gvineja tako le osmešila in da bi se lahko raziskalo omrežje tudi brez tega, da se ga začasno ukine.

V državi se Facebook uporablja predvsem za različne razprave o politiki in za razkrinkanje korupcijskih škandalov, lokalni politiki pa so postali vedno bolj občutljivi na tovrstne objave.