Colnarjevi, ki dolenjsko žlahtno kapljico pridelujejo že več generacij v objemu vinorodnih gričev na Trški Gori, so upravičeno ponosni na najvišje mednarodno priznanje, ki ga cviček še ni prejel.

Družina Colnar prisega predvsem na ljubezen do dela v vinogradu, delo domačih rok in skrb za zemljo, iz katere rodi trta. Mednarodno priznanje pa je še toliko bolj sijajno, saj je šlo v roke 24-letnemu Janezu Colnarju mlajšemu, ki je nepogrešljiv člen družinske verige in ima kljub mladosti visoke ambicije in cilje pri delu, ki ga neizmerno veseli. Tokrat je tekel pogovor z njim o najvišjem priznanju cvičku.

Decanter World Wine Awards (DWWA) oziroma tekmovanje Decanter, ki poteka v Londonu, je največje in najvplivnejše svetovno tekmovanje vin. Katera steklenica je prepričala mednarodne strokovnjake?

Prejeli smo 85 točk za priporočeno vino. Ocenjevalce je prepričala steklenica cvička colnar letnik 2017, to je tekoči letnik, saj je cviček najboljši kot sveže vino.

Po čem ste si zapomnili letino, ki vam je v Londonu prinesla mednarodno potrditev, in kaj je po vašem prepričalo vinske strokovnjake?

Letino si bomo zapomnili po izredno lepi, čeprav vremensko zahtevni sezoni. Prinesla je izredno lepo grozdje, ki je bilo predelano v ta vrhunski cviček. Menim, da je strokovnjake prepričala izjemna sadnost, polnost in pitnost našega cvička, skratka skladnost barve, vonja in okusa, kar je pri vinih izredno zaželeno. V njem se odraža skrbna nega v vinogradu, predelavi in kletarjenju, prav nič ni prepuščeno naključju, razen seveda vremenskih razmer, ki so vsako leto drugačne, saj je vinograd tovarna brez strehe.

Menda ni vsak cviček dober. O njem kroži kar veliko anekdot. Colnarjevi pa ste prejemniki številnih nagrad. Kaj je vaša skrivnost?

Smo prejemniki dveh prvih nagrad med cvički, kralja cvička 2008 in 2014, ter številnih zmag na lokalih ocenjevanjih. Skrivnost pridelave je v skrbni selekciji v vinogradu in natančnosti v kletarjenju. Delo vinogradnika opravljamo s pozitivno energijo, velikim srcem in strastjo. Držimo se pravila manj je več. Trto optimalno obremenimo, jo negujemo ročno in strojno, da ima vse pogoje za razvoj in rast. Ker opravimo veliko tako imenovanih zelenih del, je trta lepo prezračena in zdrava ter posledično manj obremenjena s fitofarmacevtskimi sredstvi, kar se lepo odraža kasneje v predelavi in kleti, kjer ni večjih težav, saj že prej poskrbimo, da so vsi pogoji izpolnjeni nam v prid. Skrivnost, bi morda lahko rekel, je v pozitivni energiji, ki jo vsi udeleženi člani družine premoremo in prenašamo na naše obveznosti in delo.

Vina na tekmovanju ocenjujejo strokovnjaki z vsega sveta, rezultat pa je obsežen seznam priporočenih vin. Kaj ta nagrada pomeni za vašo klet? Bo šel Colnarjev cviček čez mejo?

Nagrada za našo klet pomeni, da so strokovnjaki prepoznali kvaliteto našega cvička, kar bo pomagalo pri promociji cvička doma in v tujini. Verjamem, da se nam bodo odprle nove možnosti na trgu, saj kupci iščejo in so željni predvsem kvalitete, ki jo naš cviček očitno premore. Tujci ga sprejemajo z velikim veseljem kot sveže, pitno, lahko in všečno vino.

Kdo v vaši kleti skrbi za dvig kakovosti?

Iz leta v leto nadgrajujemo znanje, ki ga pridobivamo v kleti, saj je vsaka letina drugačna. Doma za vinogradništvo skrbi vsa družina, v kleti pa se zelo lepo dopolnjujeva s stricem Matjažem. Vsak prinese svojo idejo in skupaj jo izpilimo, uporabimo pa tudi znanja s someljejskih tečajev.

Pravite, da nas čaka še veliko presenečenj iz vaše kleti.

Zadnja leta namenjamo poudarek sortnim vinom. Lani smo za laški rizling prejeli najboljšo oceno za belo suho vino na ocenjevanju za Lidlovega mladega vinarja. V kleti zorimo kar nekaj sortnih vin, ki bodo prišla na trg v letu ali dveh. Načrtov in ambicij je veliko, vendar želimo kljub vsemu nadaljevati po pameti, zato bomo hiteli počasi in s trdnimi tlemi pod nogami.

V vaši kleti je letos dozorela tudi prva penina colnar. Lahko že poveste kaj več? Bo tudi ta odšla na ocenjevanje?

Penina je iz avtohtone sorte grozdja, imenovane kraljevina, in s trga že dobivamo zelo lepe pozitivne odzive. Za ocenjevanje pa mora odležati še nekaj časa.

Kdo so vaši glavni odjemalci? Kje lahko pokusimo vašega šampiona?

Veseli nas, da se naši stalni kupci ob različnih dosežkih veselijo z nami. Colnarjev cviček lahko pokusite v različnih restavracijah in gostilnah, kjer prisegajo na kvaliteto in svojim gostom ponudijo le najboljše. Seveda ga točimo tudi v Colnarjevi zidanici na Trški Gori, kjer sprejemamo zaključene družbe po naročilu.

Bo zaradi tega mednarodnega priznanja na vaših hribčkih nad Novim mestom zrasel kakšen vinograd več?

Ta čas se bolj posvečamo kvaliteti in obstoječe vinograde kvalitetno obdelujemo. Kaj bo prinesla prihodnost, pa bomo še videli.

Radi se spogledujete s tujino, že zelo mladi ste se odpravili v vinske kleti. Kaj ste se tam naučili? Katera je vaša naslednja učna destinacija?

Izobraževal sem se v Luksemburgu, Nemčiji in Franciji. V tamkajšnjih kleteh sem pridobil veliko znanja o vinogradništvu in vinarstvu, kakor tudi izkušnje, ki jih potrebuje vinogradnik na več področjih, spoznal nove pristope v vinogradništvu, predvsem bolj okolju prijazne.

V kleti poskušamo uvajati novosti s poudarkom na sadnosti in polnosti okusa. Se pa že dogovarjam za naslednje tri destinacije čez lužo. Kalifornija je tudi med njimi.

Kje pa vidite vašo klet čez pet let?

Cilj je biti prepoznavni po vrhunskih dolenjskih vinih in kleti, ki ponuja vrhunske degustacije in promocijo dolenjskih vin blagovne znamke Colnar, hkrati pa presenečati stranke z novostmi, kar vse se odraža v skrbno pridelanih vinih skupaj z dolenjsko kulinariko, prijetnim ambientom in pristopom, ki bo še dolgo odzvanjal v spominu naših gostov.