Velimir Bujanec, ki v svoji kontroverzni pogovorni oddaji pogosto gosti tudi Slovence – poleg skorajda stalnega gosta Romana Leljaka sta bila med drugimi gosta tudi že predsednik SDS Janez Janša in publicist Boštjan M. Turk –, je v oddaji poleg ogromne številke prihajajočih migrantov postregel še z drznejšo trditvijo, da naj bi se za prihod tako zajetnega števila migrantov dogovorili kar slovenski premier Miro Cerar, hrvaški kolega Andrej Plenković in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, in sicer v zameno za to, da Sloveniji ne bi bilo treba več prodajati Nove Ljubljanske banke (NLB). O slednji sicer zadnja Bujančeva oddaja, v kateri je bil gost tudi Boštjan M. Turk, pove, da je »del elite, ki je inštalirala Cerarja«. Temu v oddaji brez kančka dvoma pritrjuje tudi Turk, ki glede tajnega dogovora med Ljubljano, Zagrebom in Brusljem v oddaji pove, da je to verjetno oziroma da se to dogaja.

Prirejali izjave migrantov v Veliki Kladuši

Premier v odstopu Miro Cerar nam je odločno zanikal kakršno koli tajno dogovarjanje. »Informacija preprosto ne drži.« Isto je povedal tudi zunanji minister Karl Erjavec.

K temu, da informacije Bujanca, ki naj bi mu jih potrdili njegovi viri s hrvaškega zunanjega ministrstva in celo iz hrvaške vlade, niso resnične, napeljuje tudi posnetek iz njegove oddaje Bujica (Hudournik): novinarka, ki jo je v bosansko Veliko Kladušo poslal Bujanec, je tam nastanjene migrante spraševala po tem, kam so namenjeni. Seveda so ji vsi naštevali države, skozi katere so potovali, podobno kot so naštevali tiste, skozi katere še bodo (tja do Skandinavije). Med temi so res omenili tudi Slovenijo, a takoj po tem, ko so izustili besedo Slovenija, je montažer Bujice izjave migrantov dobesedno odrezal. Prav vse, zaradi česar je zvenelo, da je ciljna destinacija njihovega potovanja Slovenija.

Tega, da naj bi se Plenković, Cerar in Juncker »tajno« dogovorili o več deset tisoč migrantih, ki naj bi kmalu prestopili slovenska tla, ne vedo niti pri naši največji civilni obveščevalni varnostni službi. Prav tako ne na policiji, kjer so nam postregli z natančnimi podatki glede migrantov oziroma beguncev: v zadnjih sedmih dneh je policija obravnavala 244 oseb zaradi nezakonitega prehajanja državne meje, v vsem mesecu maju pa je policija zaradi nezakonitega prehoda države obravnavala 832 oseb. »Glavni točki vstopa ostajata območji Bele krajine in Ilirske Bistrice, poleg tega pa je bilo 65 oseb odkritih še v skritih prostorih tovornih vozil.« 124 oseb od vseh so naši organi pregona takoj vrnili nazaj na Hrvaško, »štiri osebe pa so bile odstranjene iz države«.

Po Piranskem zalivu še inscenirani vpad migrantov?

Policija, ki budno spremlja dogajanje na migracijski poti proti naši državi, v prihodnjih mesecih pričakuje povečanje nezakonitih migracij, a vse je, kot pravijo, odvisno od ukrepanja držav v smeri priseljevanja.

Strašenje z migranti prek lastnih medijskih ustanov, ki so jih, kot poročamo, za potrebe volilne kampanje SDS spet dokapitalizirali Madžari, katerih premierja Viktorja Orbana v svojih oddajah pogosto poveličuje prav Velimir Bujanec, je sicer stalnica Janševih medijev. Je pa zanimivo, da do sedaj niso še nič poročali o govoricah, da naj bi v drugi polovici tedna v bližino državne meje s hrvaške strani prispelo večje število avtobusov z migranti, opremljenimi z zemljevidi naše države. Po teh govoricah naj bi šlo za podobno potezo, kot jo je Janez Janša s pomočjo hrvaškega kolega Iva Sanaderja izvedel pred volitvami leta 2004, ko sta se dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, katerih namen naj bi bil vplivati na tedanje slovenske parlamentarne volitve. Janša je takšne dogovore s Sanaderjem zanikal.