Navijači Olimpije nestrpno pričakujejo drevišnji finale slovenskega nogometnega pokala z Aluminijem, saj se nadejajo, da bodo njihovi ljubljenci po naslovu državnega prvaka osvojili še pokalno lovoriko. Olimpija je v samostojni državi edinkrat osvojila dvojno krono pred 25 leti – v sezoni 1992/93. Aluminij je tekmec po meri, saj so ga v tej sezoni premagali na vseh štirih ligaških tekmah. Brez oklevanja sprejemajo vlogo favorita, a obenem so previdni. Naporen in dramatičen finiš sezone ter šampionsko slavje sta jim pobrala veliko moči za zadnje dejanje stresne sezone, za nameček so presenečenja zaščitni znak pokalnih tekmovanj.

Dribler Savić od prve minute

»Zavedamo se vloge favorita, pričakovanj navijačev o zmagi na našem domačem stadionu in tudi možnosti presenečenja. V pokalu so bila že večja, kot če bi nas premagal Aluminij. Tekme se moramo lotiti skrajno resno, da na najlepši način sklenemo izjemno sezono,« je jasen trener Olimpije Igor Bišćan, ki spomladi sploh še ni izgubil tekme. Napovedal je dve do tri spremembe v začetni enajsterici, saj bo taktična postavitev drugačna kot obrambna drža na nedeljski tekmi v Domžalah. Ni dvoma, da bo tekmo začel dribler Stefan Savić, ki je na zadnjih treh tekmah priigral tri enajstmetrovke in znova ujel formo, s katero je blestel na začetku spomladanskega dela.

Kapetan Branko Ilić soigralce posebej opozarja, da jih o kakovosti tekmeca ne smejo zavesti štiri ligaške zmage proti Aluminiju in njihova uvrstitev na osmo mesto na lestvici, ampak morajo na vso statistiko pozabiti. Za Olimpijo bodo navijali tudi igralci in navijači Rudarja, saj bodo v primeru zmage Ljubljančanov prav Velenjčani zaigrali v kvalifikacijah za ligo Evropa.

V Aluminiju se niso obremenjevali s tem, ali je za njih bolje, če Olimpija postane državni prvak ali ostane brez lovorike. »Povsem smo osredotočeni nase. V boju za naslov prvaka smo želeli, da zmaga nogomet. Olimpija si tako kot vsak zmagovalec zasluži vse naše spoštovanje. Ker smo na vsaki tekmi z Olimpijo boljši, verjamemo v pozitiven izid. Tudi mi imamo svoje adute,« je bil samozavesten trener Aluminija Oliver Bogatinov, ki bo na finalni tekmi v vlogi gostitelja, saj je tako odločil žreb.

Kapetan Aluminija Matic Vrbanec: »Možnosti so 50 : 50«

»V finalu nismo po naključju, ampak smo si to zaslužili s predstavami na igrišču. Priprava na Olimpijo je enaka kot za vsako drugo tekmo in ne glede na osvojene lovorike tekmeca. Finalna tekma bo povsem drugačna zgodba kot državno prvenstvo. Možnosti so 50:50. Mi smo izjemno motivirani in se nadejamo dobrega izida,« pravi kapetan Aluminija Matic Vrbanec, ki skupaj s soigralci sanja prvo pokalno lovoriko v zgodovini kluba in premierno igranje v Evropi. Njihov adut je neobremenjenost, saj so z obstankom v ligi in uvrstitvijo v finale pokala izpolnili vse klubske cilje.

Ob 15. uri bo v Stožicah finale mladinskega pokala Aluminij – Domžale, ob 17.30 na Kodeljevem finale pokala za ženske Radomlje – Beltinci. Ker igra Aluminij dve pokalni tekmi v Stožicah, je pripravil tudi brezplačen prevoz za navijače z avtobusom v Ljubljano.

Verjetni postavi – Aluminij: Kovačić, Šme, Martinović, Jakšić, Krajnc, Klapan, Vrbanec, Petrovič, Mensah, Tahiraj, Kidrić. Olimpija: Ivačić, Apau, Ilić, Uremović, Štiglec, Tomić, Miškić, Savić, Kronaveter, Čanađija, Issah. Naš namig: 2.