Vrtnica igra v našem življenju zelo pomembno vlogo. Tako rdeča vrtnica, ki jo moški pokloni ženski, pomeni ljubezen, rumena prijateljstvo… Ne nazadnje ljubitelje rož vrtnice privlačijo zaradi zanimive kombinacije žametnih cvetov in grobih trnov. Kot radi pravijo poeti – vrtnica na eni strani predstavljajo bolečino, na drugi nežnost, vse skupaj pa je običajno zapakirano v nepopisno privlačnost.

Prav tako se vrtnica že nekaj stoletij pojavlja tudi kot simbol turizma. Tudi Portorož oziroma Portorose, ki v prevodu pomeni pristanišče rož, imena ni dobil po rožah ali vrtnicah, kot zmotno meni večina. To se je namreč razvilo iz imena nekdanje cerkvice santa Maria della Rosa, po slovensko Marija Rožnovenska. Cerkvica je nekoč stala ob morju v bližini Bernardina, po njej pa so zaliv že leta 1251 poimenovali Portus sanctae Mariae de Rosa. Konec 18. stoletja je bila cerkev zapuščena, a so v spomin nanjo v 19. stoletju to območje poimenovali Porto rose, pozneje pa so besedi povezali v eno. Vrtnica je kljub temu postala eden od prepoznavnih znakov kraja in danes ima Portorož celo festival vrtnic in rož.

Vrtnica, ki navdušuje Nemce

Tako so se minuli konec tedna prav v Portorožu ponovno poklonili vrtnici. Kraljica med vrtnicami je bila tudi tokrat vrtnica portorož, ki jo je Turistično združenje Portorož registriralo pred šestimi leti. Vrtnica portorož (KO 00-0939-10) je pokončno rastoča floribunda oziroma mnogocvetna vrtnica s cvetovi v šopih. Višina rasti, ki jo doseže v polni rodnosti, je okoli 60–80 centimetrov. »Je zdrave rasti s poudarjenim lepim temno zelenim listjem. Primerna je za sajenje v skupinah s polnim cvetenjem ali kot samostojni grm. Njeni cvetovi so žareče oranžne barve, ki s cvetenjem počasi spreminjajo barvo v rumeno in nato nežno rožnato,« je povedala Polona Žigo iz Turističnega združenja Portorož. »Vrtnica se prodaja po vseh evropskih državah in v Rusiji, največ pa je prodajo prav v Nemčiji. Kupce še posebej navdušujeta posebna barva cvetov vrtnice portorož in izjemno zdravje sorte. Na etiketi vrtnice je tudi portoroški logotip, ki kupcem sporoča, od kod izvira njeno ime.«

Žlahtnitelj vrtnice portorož je Thomas Proll iz nemške žlahtniteljske hiše Kordes, za njeno plemenitost pa so jo žlahtnili kar sedem let. Prav omenjeno nemško podjetje se je zadnja desetletja specializiralo zlasti za sorte, manj občutljive za najpogostejše bolezni rožnih grmov. Gre za eno največjih in najbolj znanih evropskih podjetij na tem področju. Vsako leto naredijo približno 400.000 poskusov, iz česar nastane le šest ali sedem novih sort vrtnic, primernih za sajenje.

Med slavnimi vrtnicami tudi Plestenjakova

Turistično združenje Portorož si prizadeva, da bi vrtnica Portorož zacvetela v čim več vrtovih tako doma kot v tujini. Lahko se pohvalijo s kar 6250 sadikami vrtnic, ki so zasajene na javnih površinah v Portorožu in okolici. »Samo v rožnem vrtu je 123 različnih vrst,« je dejala Žigojeva in izpostavila prav PortoRose 2 – Rose & Rosé Festival, ki je minuli teden potekal na Obali. »Na stojnicah je bilo mogoče kupiti sadike portoroške vrtnice, pokusiti izbrane jedi na temo vrtnic in degustirati izbrana rosé vina.«

Prav tako vsako leto znana oseba v Rožni vrt, ta leži v bližini portoroške plaže, posadi prav posebno vrtnico – vrtnico slavnih. Prvi je vrtnico leta 2011 posadil župan občine Piran Peter Bossman, sledila mu je primorska pevka in slovenska predstavnica na Evroviziji (2014) Tinkara Kovač. V Rožnem vrtu cveti tudi vrtnica slavnih predsednika republike Boruta Pahorja, lani pa je ta čast pripadla priljubljeni primorski pevki Aniki Horvat. Ponosni lastnik letošnje vrtnice je prav tako primorski Gorenjec Jan Plestenjak. Kot je dobro znano, je pevec od nekdaj zaljubljen v slovensko obalo in to navdušenje ponosno deli tudi z drugimi. »Hvala, da ste to prepoznali in mi za to podelili priznanje. Moramo gojiti ljubezen do svoje izjemne dežele,« je povedal priljubljeni pevec, ki zase pravi, da ni vešč vrtnarjenja, saj je do zdaj kljub oljčnemu nasadu, ki ga »obdeluje« v Strunjanu, zasadil le sadiko artičoke.

Kraljice tudi na krožniku

Prav tako so minuli konec tedna v Novi Gorici sklenili mesec dni trajajoč festival vrtnic, ki so ga letos posvetili prav petnajstletnici zbirke zadnjih preživelih starinskih lepotic, vrtnic burbonk, drugih po velikosti v Evropi in na svetu. Prav zgodovina frančiškanskega samostana v Kostanjevici, vzpetini nad mestom, je tesno povezana z vrtnicami in spet ne po naključju. Tamkajšnji frančiškanski samostan, ena največjih kulturnih znamenitosti Nove Gorice, ki so postale sinonim za zgodovinske rože, slovi po grobnici Burbonov, v kateri je pokopan zadnji francoski kralj skupaj s člani svoje družine. V vrtu samostana so ljubitelji vrtnic uredili izjemno zbirko starodavnih vrtnic burbonk. Prav v burbonkah je žlahtniteljem uspelo prvič učinkovito združiti vrtnice Vzhoda in Zahoda. Torej vrtnice bengalke, ki zaradi genske okvare brez premora cvetijo, in evropske klasične vrtnice, ki so imele zapleteno in razkošno zgradbo cveta. In še namig – če se odpravljate do kostanjeviškega samostana, bodite tam ob 11. uri, ko menda vrtnice najlepše dišijo.