Število volilcev konstantno upada, še posebno nizko je bilo na zadnjih dveh referendumih. Tak trend nedvomno kaže, da so volilci čedalje bolj apatični in nezaupljivi, da politikom praktično skoraj nič več ne verjamejo. Prevečkrat so bili opeharjeni. Korupcija je močno prisotna v vladnih strankah, kot kaže Eurostat, pa smo v vrhu EU tudi po skorumpiranosti menedžerske strukture, ki je običajno v spregi s politiko.

Mene pa že od študentskih let dalje muči drugo vprašanje. V ustavi piše, da imamo državljani pravico in dolžnost voliti svoje predstavnike v vlado in njene organe. Menim, da je to popolnoma zgrešeno. Pravica obstaja šele takrat, ko je dolžnost izpolnjena. Torej, voliti je v prvi vrsti dolžnost in če jo izpolniš, imaš nekatere pravice. Kolikor vem, imajo v nekaterih državah to že vpeljano in se je pokazalo kot zelo dobro. Zato so zadnja leta skoraj vse volitve in referendumi neverodostojni. In to je edina stvar, glede katere se z Janezom Janšo strinjam. S to razliko, da so zanj volitve verodostojne, če zmaga on. V vsakem drugem primeru so zanj neverodostojne.

Že večkrat sem dal na mizo predlog, da tudi pri nas udejanjimo obveznost udeležbe na volitvah in referendumih. Če trikrat neupravičeno izostaneš, bi morala biti visoka finančna kazen ali pa izguba določenih pravic. Recimo izguba možnosti kakršne koli kandidature, izguba pravice do zaposlitve v državnih organih ali pa kaj drugega.

Ravno tako se pojavljajo mnenja, da naš volilni sistem ne ustreza več realnosti, da pravzaprav sistemsko omogoča korupcijo. Tudi tu so potrebne spremembe, sicer nam bodo vsi vlaki potrebnih reform odpeljali.

Menim, da so vsi pozivi, da naj se politika vzame v roke in podobno, neproduktivni in da moramo državljani prepotrebne spremembe preprosto izsiliti. Dokler se to da na miren način. Če bo počilo, bodo posledice neprimerno hujše.

Zdravko Petrič

Kostanjevica na Krki