Generalni direktor RTV Slovenija, od katerega sem ob imenovanju veliko pričakoval in upal, da bo v tej množični javni ustanovi končno poskrbel za red, urejenost in predvsem boljše programe, je na moje pripombe dejal, da imam na vse to lastne poglede in prepričanje, ki ga je težko spremeniti tudi z argumenti.

V nadaljevanju pa se je opredelil le na popravljanje nepravilnosti v mojem pismu. Trdi, da je javni zavod RTV Slovenija med državami članicami EBU med tistimi z najnižjim številom zaposlenih. Trdim, da to ni res. To potrjujem s podatkom, da je na slovenski javni TV en zaposleni na 788 prebivalcev Slovenije, na nemški javni TV na 2570 prebivalcev in v Franciji na kar 3950 prebivalcev. Imamo jih torej daleč največ, saj imamo proti francoski javni TV kar petkrat več zaposlenih na prebivalca.

V pismu ste označili kot nepravilno tudi število zaposlenih na RTV Slovenija in pravite, da je ta podatek iz leta 2015. Povem naj, da je bil podatek na vaši TV objavljen letos ob praznovanju jubileja vaše hiše. Spremljal sem zapise na tabeli in izvajanje pomočnice direktorice, gospe Natalije Sorščak, in vsi moji podatki, ki sem jih navedel, izhajajo od tam.

Zanikali ste citirano navedbo s spleta glede povišanja stroškov vaših pogodbenih delavcev in trdite, da to ne drži, čeravno sem citat vašega takratnega govora na zadevni seji dobesedno in v celoti prepisal z vašega spleta. Zdaj pa res ne razumem ničesar več in čedalje bolj verjamem gospodu Draganu Matiču, ki je na isti seji, na kateri ste izrekli to, kar zdaj zanikate, na spletu rekel, da imate na javni RTV očitno »strašljive« razmere. Tej njegovi izjavi pa so, kot piše, pritrdili tudi nekateri drugi člani odbora.

Zdaj mi je tudi popolnoma jasno in se ne čudim več vestem ter podatku, da na RTV Slovenija kar dve leti nihče ni vedel, da v vašem orkestru ves ta čas manjka glasbenik, ki je kljub temu ves čas odsotnosti dobival plačo. Da ni nihče vedel, je metanje peska v oči nam plačnikom, da ne bi prekmalu spregledali vaših igric v tej javni ustanovi. Za vašo »nevednost« o odsotnosti glasbenika pa ste našli grešnega kozla in odpustili sposobnega dirigenta, misleč, da boste s tem ohranili ovco celo, volk pa bo lahko jedel naprej.

In na koncu k bistvu. Na moje vprašanje v obeh pismih, zakaj moram kot eden izmed nekoliko manj kot 800.000 plačnikov zakonske obveznosti poravnavanja RTV-naročnine plačevati za dva orkestra pri vas zaposlenih glasbenikov ter zaposlene v pevskih zborih in raznih manjših pevskih formacijah, nisem z vaše strani dočakal niti stavka niti besede odgovora.

Če je to nujno, zakaj potem ne zaposlite še na primer Modrijanov, Prifarskih muzikantov, zakaj nimate zaposlenih mladih Avsenikov, ki si morajo svoj kruh rezati na prostem trgu in so plačani po tem, kar naredijo?

Enako mi na obe pismi niste odgovorili, zakaj je večinski, da ne rečem ves program RTV Koper Capodistria v italijanščini, komu je namenjen, zakaj je tako, kdo je za to odgovoren in zakaj ga moram plačevati. Na to mi, prosim, javno odgovorite, bodite že končno na RTV Slovenija eden tistih, ki jih gledalci že dolgo čakamo, in končno recite bobu bob ter ustrezno ukrepajte.

Janez Turk, Dob