V Banja Luki, kjer je 29 ljudi zbolelo za ošpicami, so uradno razglasili epidemijo, poroča banjaluški časnik Nezavisne novine na svoji spletni strani. Kot dodaja, je bilo na različnih območjih Republike srbske prijavljenih 53 primerov ošpic, nekaj manj obolelih je v Federaciji BiH.

Pozivi staršem k cepitvi otrok

Večina tistih, ki so zboleli v Republiki srbski, ni bila cepljena proti ošpicam, čeprav gre za obveznost, ki jo določa zakon.

Pristojne inšpekcije v srbski entiteti v BiH so začele izvajati dodatne ukrepe proti epidemiji ošpic in so dodatno pozvale več kot 70 staršev, naj cepijo svoje otroke. Proti devetim staršem, ki so znova zavrnili cepljenje, so sprožili postopek na sodiščih za prekrške. Zakon določa denarne kazni v razponu od 100 do 1000 konvertibilnih mark (od 50 do 500 evrov). Sodišča so v dveh primerih izrekla najnižjo denarno kazen.

Tudi na Hrvaškem vse več necepljenih otrok

Časnik še navaja, da je bilo lani v BiH cepljenih samo 63,5 odstotka otrok, za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni, ki ima lahko za posledico tudi smrt, je nujna 95-odstotna precepljenost otrok.

Tudi na Hrvaškem se v zadnjih letih soočajo z vsem večjim številom necepljenih otrok. Precepljenost je bila lani nižja od 90 odstotkov. Najnižji delež cepljenih otrok, 55-odstotkov, je bil na območju Dubrovnika. Hrvaški zdravniki opozarjajo na nevarnost epidemije.

Zdravniki na Hrvaškem sicer menijo, da denarne kazni za starše niso učinkovite ter da je treba uveljaviti modele iz nekaterih drugih držav, ki staršem, ki niso cepili otrok, onemogočajo izplačilo otroškega dodatka ali pa prepovedujejo vpis necepljenih otrok v vrtce.