Če s čim, je tokratni finale košarkarskega državnega prvenstva postregel z borbenima predstavama tako Olimpije kot Krke. Ljubljančani so Novomeščane na prvi tekmi razbili in bili tudi na drugi na dobri poti proti zmagi, a jih je nasprotnik v drugem polčasu nadigral, nato pa na tretji tekmi odpihnil s parketa. Ranjena Olimpija je v nedeljo spet pokazala zobe in v pretepaškem obračunu izšla kot zmagovalka ter tako izborila današnjo odločilno peto tekmo, na kateri ima priložnost, da slavi prvo lovoriko v dvorani Stožice od odprtja poleti 2010.

»Neverjetno je, kaj lahko naredi moštvo, ko je pritisnjeno s hrbtom ob zid,« je kmalu po četrti tekmi na spletnem družbenem omrežju twitter zapisal Olimpijin Mitch McCarron, ki je bil eden junakov zmage. Avstralski branilec zaradi poškodbe komolca na drugem in tretjem obračunu ni igral, v nedeljo pa dokazal, kako dragocen je za ljubljansko moštvo. Z njim na parketu zmaji delujejo precej bolj mirno in imajo orožje več v skoku in obrambi, ob tem pa je razbremenjen tudi Jan Špan, za zdaj prvo ime Olimpije v finalni seriji.

Po rokoborski nedeljski tekmi bodo igralci obeh moštev na današnji gotovo čutili posledice v obliki bolečin, a ko je v igri naslov državnega prvaka, se na to pozabi. Novomeško moštvo je pred zadnjimi 40 minutami v letošnji sezoni gotovo v podrejenem položaju, saj ima trener Simon Petrov krajšo rotacijo od Olimpijinega Zorana Martića, obenem pa zaradi izključitve ne bo smel igrati Domen Bratož. Novomeščani so se po drugem porazu v finalu precej pritoževali zaradi sojenja, a pozabili, da so oni tisti, ki so začeli grobo igro. S tem je Petrov sicer zadel v polno, saj je bila Olimpija na tretji tekmi povsem nebogljena, a na četrti precej bolj pripravljena na boj, kar ji je prineslo izenačitev serije. V razgretem in z emocijami nabitem drugem polčasu bi se moral Krkin trener bolj kot s sodniki ukvarjati z igro svojega moštva in miriti svoje igralce. Ker tega ni storil, bo posledice nosil še danes, saj kot že rečeno ne bo mogel računati na Bratoža.

Da bo po vsem omenjenem na današnji peti tekmi ozračje še dodatno naelektreno, je poskrbel Olimpijin Zoran Martić, ki ni mirno sprejel pritoževanja čez sodnike dolenjskega moštva. »Krka je odprla pandorino skrinjico. To so zelo nevarne zadeve. Če nekoga namerno poškoduješ in za to dobiš nešportno osebno napako, je to pomoč sodnikov? In tak primer ni bil le eden. Na vseh tekmah so to delali, v nedeljo pa bili prvič vsaj približno kaznovani za takšno početje,« je vrelo iz Martića, ki svojim igralcem sporoča: »Na peti tekmi moramo ponoviti čvrsto igro vseh 40 minut. V nasprotnem primeru se nam lahko ponovi Tivoli.«