Na vzhodu se akupunktura uporablja za zdravljenje različnih bolezni in poškodb že več kot pet tisoč let, živa bitja pa obravnava kot celoto in v telesu vzpostavlja ravnovesje ali homeostazo. Prav tako tradicionalna kitajska veterinarska medicina (TKVM), ki na zdravje gleda celostno – holistično, obravnava štiri od petih vej (pri ljudeh še tai chi, op. p.). »Akupunktura je samo ena od vej. Druga je terapija s hrano, kjer glede na različne kitajske diagnoze (kot pri akupunkturi) svetujemo pri izbiri hrane, saj ima vsaka vrsta hrane svoje značilnosti. Potem je tuina masaža – masaža po meridianih in herbalna medicina, ki temelji na več kot 3000 let starem znanju pripravljanja mešanic iz zelišč,« je povedal Matic Kebler, ki se je z akupunkturo srečal na izmenjavi Erazmus v Zagrebu v zadnjem letniku študija na veterinarski fakulteti. V Zagrebu sta mu fizioterapijo in akupunkturo predstavila dr. Zoran Verbanac in dr. Alma Marukić Čalić v zasebni veterinarski ambulanti. Pred tremi leti se je leto in pol izobraževal na eni izmed vodilnih šol za kitajsko veterinarsko medicino CHI Institut s Floride v Madridu in uspešno opravil vsa preverjanja za pridobitev certifikata za opravljanje veterinarske akupunkture.

Primerna kot podporna terapija

Ljudje, ki poiščejo pomoč TKVM za svoje živali, so predvsem tisti, ki so z vzhodno medicino že imeli osebne izkušnje. »Prav tako so ljudje, ki verjamejo, da je uporaba zahodne medicine včasih premalo, da bi žival okrevala hitreje. Prav tako moje znanje in pomoč poiščejo stranke, ko veterinarji niso našli vzroka težav in so obupali nad sodobno medicino ali pa gre morda za starejšo žival, kjer zaradi okvar ledvic in jeter uporaba močnih zdravil ni več mogoča,« je dejal Kebler. Poudaril je, da je vedno več kolegov veterinarjev, ki ga pokličejo za nasvet, pomoč. Navsezadnje tudi sam deluje po principu, da je prepletanje zahodne in vzhodne medicine nujno. »Tudi sam stranke najprej pošljem k veterinarju, da opravijo diagnostiko na živali. Zahodna medicina ima rentgen, ultrazvok, CT, laboratorij za odvzem in analizo krvi in urina in še veliko drugih metod,« je pojasnil sogovornik. »Sam naredim pregled po principu TKVM, ki med drugim zajema pregled jezika (vlažnost, barva, obloge…), utripa, temperature določenega dela telesa, vzamem podrobno anamnezo… Ker je treba spoznati zgodovino živali, prvi pregled, ki vključuje tudi veliko spraševanja, traja navadno tudi do dve uri.«

Akupunktura se lahko izvaja na vseh živalih, najpogosteje prav na psih, konjih in mačkah. Prav slednje so po besedah Matica Keblerja precej nepredvidljive, zato tudi ne prav pogoste stranke. »Prav tako lahko med psi najdemo prave 'drama queen' paciente. Seveda pa tudi take, ki ne morejo biti pri miru niti minuto. Takim po navadi svetujem, da se po pomoč obrnejo drugam,« je dejal Kebler in zatrdil, da zabadanje iglic za žival večinoma ni boleče.

Akupunktura namesto tablet

Z akupunkturo največje uspehe dosega prav pri zmanjševanju bolečin, zato je zelo uporabna pri boleznih mišic in sklepov, kot so artritis, displazija kolčnega sklepa, degenerativna obolenja medvretenčnih ploščic, spondiloza, vnetje mišic in kit. Uspešno je rešil tudi razne težave s prebavili, inkontinenco in različne druge tegobe, ki so jih imele živali. »Kužku z močnimi bolečinami v hrbtenici tablete niso več pomagale. Po akupunkturi ni potreboval več tablet,« je predstavil primer. »Poseben izziv mi je bil kuža, ki ga je srbelo celo telo. Najhuje je bilo pri spolovilu, ki si ga je zgrizel do krvi. Po dveh terapijah se kuža počuti 80 odstotkov bolje.«

Da pa so rezultati boljši, sodeluje z Davidom Zorkom, prav tako certificiranim akupunkturistom za živali. »Skupaj predebatirava primere. Sem pa tudi v navezi z vsemi drugimi veterinarji, ki izvajajo akupunkturo na živalih.« Kako se bo na TKVM odzvala žival, Matic Kebler ne more napovedati. »Ene živali se bodo hitro, druge malo kasneje, manjši odstotek živali pa tudi ne. Vsekakor pa je pametno, da akupunkturo začnemo čim prej,« je svetoval sogovornik.