Ramchurn, 39-letni raziskovalec na univerzi v Nottinghamu, je zadnjih nekaj let posvetil ustvarjanju filmskih zgodb, ki jih gledalec sam nadzoruje s pomočjo svojega uma. Posebna naprava, ki nekoliko spominja na slušalke, in se nadene na glavo, meri električno aktivnost v gledalčevih možganih. Ob vsakem ogledu filma se tako spreminjajo prizorišča, glasba in animacija – vse je odvisno od gledalca.

27-minutni film je postavljen v distopično prihodnost

Zadnje delo umetnika in režiserja je 27-minutna avantgardna zgodba Trenutek (The Moment) katere glava tema je temačnost prihodnosti, v kateri je zlitje možganov in računalnikov postala norma. Trenutek je skoraj pri koncu. Ramchurn pa je gledalcem v Nottinghamu in okolici že ponudil kratek predogled filma. Slednjega si lahko sicer ogleda med šest in osem ljudi hkrati (a samo eden od njih si nadene EEG napravo in nadzoruje potek zgodbe). Nenavadno filmsko zgodbo si bo moč ogledati na junijskem filmskem festivalu v Sheffieldu.

Naprava, ki omogoča spreminjanje poteka zgodbe, stane približno 100 dolarjev. Če imate med ogledom filma na glavi NeuroSky MindWawe, bo naprava beležila možgansko električno aktivnost v spektru, ki je povezan s pozornostjo. Mnogi sicer dvomijo, da lahko tovrstne naprave učinkovito merijo pozornost. Kontinuirano zbrani podatki se avtomatsko brezžično pošiljajo v računalnik, ki podatke analizira in se primerno odzove. Ramchurn je zasnoval posebno programsko opremo, ki na osnovi podatkov o možganski aktivnosti spreminja prizore, glasbo in ostalo. Gledalcu se ni potrebno niti premakniti.

Obstaja bilijon različic filmske zgodbe

Možnosti, ki jih ponuja tovrstna tehnologija, Ramchurna izjemno navdušujejo. Kot piše Technology Review, možnost gledalčevega vplivanja na potek zgodbe ustvarja nekakšno zanko, začaran krog. Film se spreminja zaradi gledalčevega počutja, njegovo počutje pa se spreminja zaradi filmske zgodbe.

Po navedbah režiserja je zaradi več posnetih različic posameznih scen možnih bilijon končnih različic filma, v katerem se liki borijo za preživetje v distopični prihodnosti.