Ker se plesnivi madeži ne pokažejo takoj, temveč šele po nekaj dneh, ko se spore naselijo v kruhu, si zjutraj morda z maslom namažete okužen toast! Kje torej hraniti kruh, da je svež in zdrav?

Najbolje v zamrzovalniku

Najboljši prostor za hranjenje kruha je – zamrzovalnik. Vseeno je, ali kupujete sveži kruh ali pakiranega v vrečki – ne pustite ga na prostem več kot en dan. Raziskave kažejo, da hranjenje v zamrzovalniku zmanjšuje možnost za razvoj plesni, kruh pa je uporaben do tri mesece. Ko ga potrebujete, ga preprosto odmrznete na sobni temperaturi ali v pečici – navadni ali mikrovalovni.

Je plesen nevarna?

Seveda si nihče ne želi jesti s plesnijo okuženega kruha, a ste verjetno tudi vi med tistimi, ki odrežejo plesnivi del in pojedo navidezno nedotaknjenega. Navidezno pravimo zato, ker spore plesni napadejo cel kruh, le vidite jih (še) ne. Dobra novica je, da vas uživanje plesnivega kruha ne bo ubilo, če ga pojeste preveč, pa lahko povzroči želodčne in dihalne težave in ter sproži alergijske reakcije.

Plesniv kruh zavrzite

Zdravstveni delavci svetujejo, da plesniv kruh takoj zavržemo. Če pa ga vseeno hočete jesti, poskrbite, da odstranite s plesnijo okužene dele in zraven še okoliške, kjer se plesen še ni pokazala. Izbira je vaša – a je vseeno bolje, da stopite do trgovine in si privoščite sveži kruh.