LeBron James je še z enim nepozabnim večerom za privržence Clevelanda poskrbel, da se košarkarski strokovnjaki ne belijo več glav s tem, kdo je trenutno najboljši igralec na svetu. Dosegel je 35 točk, 15 skokov in devet podaj.

James bo osmo sezono zapored igral v finalu lige NBA, proti komu, pa bo jasno v noči iz ponedeljka na torek, ko bo Houston in Golden State odigrala sedmo tekmo na zahodu. Prva tekma finala je nato na sporedu v petek po našem času.

Cleveland je slavil s 4:3, čeprav je v seriji proti Bostonu že zaostajal z 0:2 in 2:3. Razliko je naredil James, ki je šestič v nizu dobil odločilno sedmo tekmo. Zadel je 12 od štirinajstih metov iz igre, vključno s tremi trojkami iz osmih poskusov, s črte prostih metov je metal 8:11 in četudi je izgubil osem žog, je v odločilnih zadnjih minutah ujel dve žogi ter s podajo in košem ter dodatnim prostim metom utišal gledalce v Bostonu.

James je igral vseh 48 minut in s svojo predstavo spodbudil še nekaj soigralcev. Jeff Green, ki je igral namesto Kevina Lova, ki je moral počivati po pretresu možganov, je dosegel 19 točk, J.R. Smith in Tristan Thompson pa sta zbrala po 12 oz. 10 točk.

»Zmaga, poraz ali pa remi ... ob koncu kariere mi nihče ne bo mogel očitati, da nisem vsakič pustil srca na parketu in dal vsega od sebe,« je po tekmi dejal James.

Pri Bostonu, ki je pogrešal poškodovana Kyriea Irvinga in Gordona Haywardaa, je bil prvi strelec Jayson Tatum s 24 točkami, Al Horford jih je dosegel 17, Marcus Morris pa 14.

Cavaliers se bodo v finalu pomerili ali s prvaki Golden State Warriors ali s Houston Rockets. Tudi finale na zahodu bo odločila sedma tekma, kar je prvič po letu 1979. Odločilna tekma zahoda bo danes v Teksasu.

Houston brez Chrisa Paula?

Trener Houston Rockets Mike D'Antoni bo sicer upal in čakal do tik pred zdajci, če bo za obračun nared Chris Paul, ki si je poškodoval zadnjo stegensko mišico desne noge in je izpustil šesto tekmo. »Odločitev o nastopu Paula bom sprejel tik pred tekmo. Vrgel bo nekaj metov in se sam malo preizkusil, če obstaja možnost, da nastopi na sedmi tekmi,« je dejal D'Antoni.

»Trenutno je na popolnem mirovanju v upanju, da čim bolj umirimo bolečino, poleg tega je ves čas na terapijah. Ves čas, 24 ur na dan,« je dodal trener Houstona. »Ne želim namerno zavlačevati, ampak enostavno je poškodba takšne narave, da bo vse jasno šele tik pred tekmo. Vsaka ura šteje.«

Triintridesetletni Paul nastopa v svojem prvem konferenčnem finalu, poškodoval pa se je v zadnjih sekundah pete tekme, ki jo je Houston dobil z 98:94, šesto je nato moral izpustiti.