Prilagodljivi betonski tlakovci

Betonski tlakovci so med najbolj priljubljenimi in cenovno dostopnimi načini za tlakovanje vrtne ploščadi in so dostopni v različnih velikostih, oblikah in barvah. Ker jih polagamo tako, da je med njimi razmik, lahko njihovo lego, če se premaknejo, po potrebi popravimo. Če se kateri poškoduje, ga zlahka dvignemo in nadomestimo z novim. Tlakovce lahko položimo sami, vendar morajo biti tla poravnana in pripravljena, da se ne premikajo ali na bolj obremenjenih delih posedajo. Poskrbeti je treba tudi za drenažo. Pomanjkljivost betonskih tlakovcev je, da se hitreje izrabijo kot naravni kamen ali porcelan. Poleg tega jih je treba skrbno vzdrževati, toda ne z vodnim čiščenjem pod visokim pritiskom, ki materialu škoduje. Namesto tega strokovnjaki predlagajo redno ščetkanje s trdo krtačo in tekočim detergentom ter spiranje z vodo, da preprečimo nalaganje umazanije.

Beton z vtisnjenim vzorcem

Alternativa betonskim tlakovcem je beton z vtisnjenim vzorcem. Ko na pripravljeno podlago vlijemo beton in po želji dodamo barvo, z gumijasto predlogo vtisnemo vanj želeni vzorec. S to metodo lahko oponašamo široko paleto dražjih vrst kamna. Njena dodatna prednost je, da beton ulijemo, zato se prilagodi sleherni obliki terase, poleg tega v njem ni vrzeli, kot med betonskimi tlakovci, skozi katere poganja plevel. Pomanjkljivost tovrstne podlage je, da rada poči; v takem primeru jo je težko popraviti. Počeni del je sicer mogoče izkopati in na tem delu vliti nov beton, vendar je razlika med starim in prenovljenim delom očitna. Material je treba na vsake tri ali pet let zatesniti z ustreznim premazom, da ohranimo prvotni videz. Kadar želite avtentičen naravni videz, beton z vzorcem ni za vas. Čeprav je cenejši kot naravni materiali in narejen v razmeroma kratkem času, je tako kot betonski tlakovci samo njihov posnetek.

Dolgotrajen in za vzdrževanje lahek porcelan

Porcelan za zunanje prostore se zdi dražja možnost, toda na dolgi rok vam prihrani stroške. Porcelanske plošče s stekleno glazuro so zaščitene pred zmrzaljo in ne drsijo, poleg tega so izredno močne, zato zdržijo dolga leta ter ohranijo lep videz. Poleg tega jih skorajda ni treba vzdrževati; le občasno jih pometemo in pomijemo. Ker imajo nekoliko hrapavo površino, strokovnjaki priporočajo, da uporabimo zaščitni premaz, preden jih fugiramo, ker je ostanke materiala za fuge kasneje težko odstraniti. Keramičnih ploščic za zunanje talne obloge raje ne izberite. Čeprav so izdelane na enak način kot porcelanske, jih ne žgejo in ne stiskajo pod visokim pritiskom, zato so mnogo manj vzdržljive. Ena od prednosti porcelanskih plošč je, da ustvarijo navidezno brezmejno povezavo z notranjimi prostori, če so tudi ti tlakovani z njimi. To je še posebno priporočljivo, ko je dnevna soba v isti ravnini povezana z vrtom s širokimi steklenimi vrati ali panoramsko steno. Dobro je izbrati ploščice z ravnimi robovi, zato da je fugirani prostor med njimi čim manjši in se v njem ne nabira umazanija.

Vedno priljubljeni kamen

Različne vrste kamna imajo različne lastnosti, zato velja pred izbiro razmisliti, katere kamnite obloge so primerne za vaš zunanji prostor. Nekatere vrste denimo spremenijo barvo v dežju, druge imajo vzorce v spreminjajočih se barvah, zato nemara niso primerne za večje površine. Upoštevati je treba tudi vzdrževanje. Če se na primer odločite za peščenjak, ga je treba vsakih šest mesecev oprati pod visokim pritiskom, da odstranite na njem nabrano umazanijo. Peščenjak je sicer priljubljena izbira, še posebno če nimamo visokega proračuna, poleg tega ga dobimo v različnih barvah in ga zlahka položimo, saj so plošče debele le 20 do 25 milimetrov. Je tudi močnejši od betonskih plošč. Velja pa opozorilo, če naletite na izjemno ugodno ponudbo tega materiala – preverite njegove lastnosti, da bo vzdržljiv tudi v nekoliko ekstremnejših vremenskih razmerah v našem podnebju.