Še osmič v zgodovini samostojne Slovenije bo o košarkarskem državnem prvaku odločala peta tekma. Olimpija je včeraj v Novem mestu zdržala silovit pritisk polnih tribun v dvorani Leona Štuklja in v izredno grobem obračunu ugnala Krko ter tako finalno serijo v zmagah izenačila na 2:2. Odločilna tekma bo jutri ob 18. uri v Stožicah.

»Krka je od uvodnega sodnikovega meta pripravljena, da nam polomi vse kosti. Mi pa prvi pravi prekršek naredimo šele v zadnji minuti. Če ne bomo pripravljeni na pretep, nimamo kaj iskati,« se je po tretji tekmi v Tivoliju, ko jim je Krka odčitala pravo košarkarsko lekcijo, jezil trener Olimpije Zoran Martić. Tudi ljubljanski strateg je nosil svoj del odgovornosti, saj za igro nasprotnika ni imel prav nobene rešitve. A v času pred četrto tekmo se je pri zmajih veliko spremenilo. Igralci so očitno razumeli trenerjevo sporočilo in se v polni dvorani Leona Štuklja z dolenjskim moštvom steplo. V veliko pomoč gostom je bila vrnitev avstralskega branilca Mitcha McCarrona, ki si je poškodoval komolec na prvi tekmi, saj je moštvo z njim na parketu delovalo precej robustneje, ob tem pa je pridobilo tudi v skoku. Ko so pri Krki spoznali, da imajo to pot opraviti s precej odločnejšim nasprotnikom, se niso prestrašili, temveč v boj krenili še trdneje. Tako smo bili priča izredno grobi igri, kjer udarcev po sodnikovih žvižgih, provokacij ob odhodu na minute odmora in podobnih zadev ni manjkalo, v zraku pa je prevladoval občutek, da lahko na parketu v vsakem trenutku pride do incidenta. V danih razmerah so se bolje znašli Olimpijini igralci, ki so sredi druge četrtine prišli do delnega izida 14:1, pri čemer je kar deset točk prispeval Jan Špan. Klop Ljubljančanov je bila v tem času ves čas na nogah, ob njej pa je skakal in svoje igralce aktivno vodil tudi Martić, ki je očitno uvidel, da mora tudi sam na tekmah vložiti precej več energije.

Devet točk prednosti je bil lep kapital Olimpije pred nadaljevanjem, a so ga po prihodu iz slačilnic takoj zapravili. Krka je silovito krenila v drugi polčas in z delnim izidom 14:2 prevzela nadzor nad tekmo. Novomeški voz je kot že neštetokrat v letošnji sezoni vlekel Marko Jošilo, za katerega sinoči Ljubljančani enostavno niso našli rešitve. Kljub temu so sredi tretje četrtine uspeli zaustaviti nalet gostiteljev in v zadnjo krenili s tremi točkami naskoka, prednost pa nato še višali. Ko je Krka začutila, da ji je tekma začela polzeti iz rok, je Žiga Fifolt grobo in nevarno po glavi udaril Jordana Morgana, ko je ta šel na zabijanje, in si s tem prislužil nešportno napako. Američan je zaradi krvavitve moral na klop, v tem času pa se je Krka približala na pet točk in bila v naletu, a je zaradi simuliranja osebne napake tehnično napako prejel Domen Bratož, nato pa bil zaradi ugovarjanja izključen. Gostitelje je to ob glasni podpori s tribun le še dodatno podžgalo, a so bili tokrat pri Olimpiji dovolj zbrani, da so izsilili jutrišnjo peto tekmo.

»Določeni so poskrbeli, da tokrat nismo prišli niti blizu priložnosti za zmago,« je s prstom na sodniško trojico po tekmi pokazal trener Krke Simon Petrov, trener Olimpije Zoran Martić pa je dodal: »Nekaj prekrškov nasprotnika je bilo takšnih, da bi lahko bili posamezniki neposredno izključeni. Ostali smo zbrani in dokazali, da lahko tudi v pretepaški igri pridemo do zmage.«