Z zelo malo medijske pozornosti se je včeraj na Brdu pri Kranju zbrala slovenska nogometna reprezentanca na pripravah za prijateljsko tekmo s Črno goro v soboto ob 20.15 v Podgorici. Zasedba bo zelo okrnjena zaradi poškodb in utrujenosti, saj je po zvezdnikih Oblaku in Iličiću nastop odpovedal še Kampl (težave z gležnjem). Skubic je prišel zgolj pozdravit soigralce, saj po dobri sezoni v turški ligi odhaja na operacijo kile. Zamenjal ga bo Petar Stojanović, desni bočni branilec zagrebškega Dinama z dvojno hrvaško krono v žepu, ki je bil že na počitnicah, ko je prejel selektorjev klic. Igralci so bili dobro razpoloženi. Najbolj je pohitel debitant iz slovenske lige Rudi Požeg Vancaš, saj je prišel predčasno, ker je bila tekma Celja s Krškim nepomembna, medtem ko so se Mariborčani Dervišević, Zahović in Milec ter Domžalčan Dobrovoljc pridružili z zamudo. Benjamin Verbič se je z luksuznim range roverjem pripeljal kar iz Ukrajine, Andraž Šporar pa iz Slovaške v klubskem golfu Slovana iz Bratislave, kjer je očitno okrepil mišično maso in telesno moč. Skupni imenovalec večine je bil, da so v skladu z modnim smernicami nosili nahrbtnike znamke Gucci.

Slovenija je pred zahtevnim izzivom, da popravi vtis po porazih z Avstrijo v Celovcu (0:3) in Belorusijo v Ljubljani (0:2). »Pokazati bomo morali veliko več kot marca, ko sploh nismo bili videti kot prava reprezentanca. Treba bo strniti obrambo in igrati na protinapade, saj smo v obdobju menjave generacije. V Podgorici bo najpomembneje, da ne prejmemo gola, moramo biti agresivnejši in odločnejši ter se stepsti na igrišču. Vsak se bo moral potruditi po najboljših močeh,« je bil jasen kapetan Bojan Jokić, ki bo zaradi novih obrazov tudi v vlogi mentorja. V Rusiji je z Ufo sezono končal na šestem mestu, kar je za klub odličen rezultat, pogodbo pa je podaljšal še za dve leti. Obžaluje, da Slovenije ne bo na svetovnem prvenstvu, ker se v Rusiji že vse leto čuti utrip mundiala. Ufa ne bo gostila tekem svetovnega prvenstva, ker je v mestu prvi šport hokej. Občasno zaide na njihove tekme, ker hokejiste ceni kot prave bojevnike. Zelo pogreša prijatelja Valterja Birso, ki ga je poskušal prepričati, da se ne bi reprezentančno upokojil.

Naravni naslednik Birse v reprezentanci naj bi bil Miha Zajc, za katerim je odlična sezona v Empoliju, s katerim se je po lanskem izpadu vrnil v prvo ligo. Bil je med štiri najboljšimi igralci kluba, zato ni naprodaj. Presenetil je, ko je kljub krhki postavi preživel vse ostre bitke v drugi italijanski ligi. »Za menoj je dobra sezona. Upam, da bom dobre predstave iz Italije čim prej prenesel na reprezentanco. Valter Birsa, ki me je presenetil s slovesom, je bil vedno moj vzor in bil sem zelo ponosen, da sem z njim lahko igral v reprezentanci. Bomo videli, kakšno vlogo mi bo namenil selektor. Pripravljen sem na vse izzive. Po dveh porazih bi nam zmaga v Črni gori dala nov zagon. Tekmec je kot naročen za generalko pred jesenskim začetkom v ligi narodov,« je povedal Miha Zajc.