Vsa drama letošnjega nogometnega prvenstva je bila strnjena v zadnjih 90 minut sezone. Maribor je hitro odločil tekmo z Gorico sebi v prid. Olimpija je z obrambno taktiko pred nabito polnimi tribunami v Domžalah, kjer so bili navijači Ljubljančanov v večini, dobesedno izzivala nesrečo proti izjemno motiviranim Domžalam in bila za neaktivno igro kaznovana po slabi uri z golom povsem osamljenega Bizjaka. Ko je bila Olimpija že na kolenih, je ponovila vajo z zadnjih tekem (Maribor, Krško, Domžale). Savić je priigral enajstmetrovko, potem ko ga je Klemenčič povsem nepotrebno porinil, hladnokrvni realizator pa je bil Kronaveter.

Rok Kronaveter prepričan, da bo zadel enajstmetrovko

»Bil sem miren in prepričan, da bom zadel. Nisem veliko razmišljal, ampak le čakal, da vratar naredi prvo potezo, da je šel v levo stran, jaz pa sem streljal v nasprotni kot,« je ključni trenutek tekme opisal Rok Kronaveter, ki je zadel odločilno enajstmetrovko za naslov prvaka že pred dvema letoma v Velenju. »Tisti kazenski strel je bil težji kot tale v Domžalah, saj sem jih na koncu letošnje sezone streljal na vsaki tekmi. Domžale so bile boljše, imele žogo več v svoji posesti, a mi smo verjeli v preobrat. Nismo odigrali najboljše tekme, a smo zasluženo prvaki. Med naslovoma, ki sem ju osvojil z Olimpijo, ni nobene razlike,« je izpostavil 31-letni Mariborčan v zelenem dresu.

Medtem ko so bili Domžalčani prepričani, da je bila enajstmetrovka dosojena prestrogo, zato je imel športni direktor Matej Oražem pol ure po koncu tekme burno debato s sodnikom Damirjem Skomino, so si Ljubljančani dali duška, še preden jim je podpredsednik Nogometne zveze Slovenije Danilo Kacijan (predsednik Radenko Mijatović je bil na finalu lige prvakov v Kijevu) podelil kolajne in pokal na odru v kotu stadiona. Igralci so vdrli na tiskovno konferenco ter s pivom zalili trenerja Igorja Bišćana, ki je kar žarel ob naslovu prvaka.

»Ponosen sem na igralce. Do konca življenja jim bom hvaležen za to, kar so naredili zame, moje sodelavce in klub. Ko je bilo proti odločnim Domžalam, že prej pa v Mariboru najtežje, so se izvlekli iz težav v trenutkih, ko bi mnogi spustili glavo in se predali. Pokazali so mentalno moč in karakter, saj so verjeli v uspeh, v katerega so vložili veliko truda. Prejeti gol je bil za nas šok, saj je bil pod vprašajem ves trud, ki smo ga vložili v sezono. Kronaveter je znova dokazal, da je igralec, ki prinaša zmage in lovorike. Redke so bile tekme, na katerih smo dosegli lahke zmage. Ta naslov prvaka bo odločilen v pripravi na finale pokala z Aluminijem v sredo v naših Stožicah,« je izpostavil Igor Bišćan. Posebej je poudaril, da so Domžale na trenutke v sezoni igrale najboljši nogomet v Sloveniji. O prihodnosti na klopi Olimpije ni hotel govoriti: »O tem, če bom vodil Olimpiji v kvalifikacijah za ligo prvakov, je prezgodaj govoriti. Treba je uživati v slavju.« Kapetan Branko Ilić je ponosen prenašal pokal za prvaka in prošnjo vsakega navijača za skupno fotografijo, čeprav je vse močneje deževalo: »Težko je bilo, ker mi nismo igrali tako, kot znamo, a na koncu je Savić pokazal, zakaj je joker.«

Topel aplavz, grenak razplet

Prve tekme je bilo konec po 22 minutah. Nato je prišla druga. In dve novici. Najprej zelo dobra. Evforija. Nato zelo slaba. Nemoč. Končalo pa se je vseeno z aplavzom. Aleš Mertelj se je z baklo med violami po 308 tekmah poslovil od Ljudskega vrta. Ampak Ljudski vrt se je moral, spet, grenko posloviti od »kante«. Maribor je tisto, kar je še lahko, tako in tako opravil hitro. Čim prej. Marcos Tavares ga je zabil z glavo, žogo je čez Grego Sorčana spravil še Dare Vršič in obračuna z Gorico je bilo konec. »Rezultat je bil realen,« je ocenil tudi Miran Srebrnič.

Vseeno je Maribor dvignjenih glav pospremil sezono z ligo prvakov, a tudi prvo po desetih letih, ko ni osvojil nobene lovorike. »Navijači so nas nagradili z aplavzom. Videl sem tudi ljudi, ki jim je bilo močno hudo, ker nam ni uspelo. So nas pa spodbujali, četudi žalostni. To mi pove o navijačih izredno veliko,« je izjavil Darko Milanič in poudaril, da se namerava v skladu s pogodbo vrniti 7. junija, ko se začnejo priprave.

»Osvojili smo sedem točk več kot lani,« je še izpostavil. Tekmo, v bistvu pa dve, je doživljal kot vsak privrženec. »Ko so Domžale povedle, se je enako dogajalo pri meni. Oni so to pokazali, kot pač lahko, jaz sem premleval v sebi. Ko pa so se slišale besede, ki niso bile več besede zadovoljstva, pa sem jih tudi razumel.«

Rudar je četrti in bo igral v Evropi, če bo Olimpija v sredo postala še pokalni prvak. V dodatne kvalifikacije gre Triglav, ki bo igral z Dravo, izpadel pa je Ankaran. Nova prvoligaška sezona se bo začela 21. julija.