Tonin je v nagovoru udeležencem rednega letnega tabora, ki poteka v Ajdovščini, poudaril, da je stranka NSi zagotovilo normalnosti, saj bo v vsaki vladi poskrbela, da te ne bo odnašalo v kakršno koli skrajnost. Prav tako je garancija, da delo spet postane vrednota, garancija za odpravo predolgih čakalnih vrst v zdravstvu in za učinkovito zaseganje nezakonito pridobljenega premoženja. »Barabija se ne sme izplačati,« je poudaril.

Sposobni preseči 10-odstotno podporo

V izjavi za medije je med drugim komentiral tudi odzive parlamentarnih strank na njegovo idejo o razvojni vladi, ki bi jo vodil prvi mož Krke Jože Colarič. Kot je dejal, se strinja s tistimi, ki pravijo, da je prvo možnost za sestavo vlade treba dati zmagovalcu. Meni pa, da je škoda, da Slovenija zaradi izključevanja ne bi prišla do razvojne vlade, ki jo potrebuje.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je poudaril, da je močna NSI zagotovilo za boljše življenje v Sloveniji. Izrazil je željo, da bi na volitvah zmagal »glas normalnosti«, za NSi pa je prepričan, da je sposobna prihodnji teden preseči 10-odstotno podporo.

Oman: Po 30 letih je potrebna nova pomlad

Normalna Slovenija za NSi pomeni predvsem, da se človeka spoštuje in da pravna država deluje, je v izjavi za medije dodal evropski poslanec Lojze Peterle. O možnosti sodelovanja s SDS pa je ocenil, da bi lahko o bistvenih zadevah našli skupni jezik. »Mislim, da je treba strniti sile za nov razvojni preskok,« je dejal. Sicer pa je poudaril, da je kriterij stranke program, zato želijo biti v koaliciji, v kateri ga bodo v največji možni meri lahko uresničili.

Zbrane je nagovoril tudi starosta slovenske politike Ivan Oman. Kot je dejal, je ravno pred 30 leti priletela »prva lastovka slovenske pomladi«. »Po 30 letih je čas, da prileti ponovno. Po 30 letih je potrebna nova pomlad,« je dejal.

Po oceni organizatorjev se je na taboru NSi zbralo okoli 2000 ljudi. NSi sta prišla podpreti tudi nekdanja predsednika SLS Marjan in Janez Podobnik.