Na nekaterih portalih lahko turisti sobo v juliju rezervirajo že za pet evrov na noč, v hotelu s petimi zvezdicami se cene nočitev začnejo že pri 69 evrih. Obroki v restavracijah, vstopnine za zgodovinske znamenitosti, izlete in športne aktivnosti: za tistega, ki ima v denarnici evre, so cene izredno ugodne.

Tečaj nižji za 20 odstotkov

V primerjavi z ameriškim dolarjem in evrom se je tečaj turške lire od začetka leta znižal že za več kot 20 odstotkov. Turška centralna banka je tako sredi tedna sklicala izredno zasedanje in nepričakovano zvišala eno od ključnih obrestnih mer. A analitiki menijo, da se je za ukrep odločila veliko prepozno, ob tem pa dvomijo, da bo zadoščal. Lira se je sicer po sredinem zvišanju obrestnih mer res okrepila, vendar se je že v četrtek spet pocenila.

V lirah se je podražilo skorajda vse in prizadeti so skorajda vsi. Cene uvoženih proizvodov so se močno zvišale, kar vpliva na številna področja življenja: Turčija ima namreč velik trgovinski primanjkljaj, uvozi torej veliko več, kot pa izvozi. Turki morajo tako za nakup živil precej globlje seči v žep, zaradi dvomestne stopnje inflacije pa to ne velja le za uvoženo, pač pa tudi za domače blago.

Tečaj lire se znižuje že od marca

Pri bencinu je vlada prilagodila obdavčitev, da cene ne bi eksplodirale tik pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami 24. junija. S tem je sicer omejila nezadovoljstvo državljanov, a hkrati se prihodki države zmanjšujejo.

Tečaj lire se znižuje že od marca. Pred tem je zaradi zgodovinsko nizkih obrestnih mer v razvitih državah dolgo časa pritekal denar mednarodnih vlagateljev v države v razvoju, kot je Turčija. Vendar pa je nato zaradi postopnega zviševanja obrestnih mer v ZDA ter pričakovanega odklona od krizne denarne politike v območju evra zdaj ta denar začel iz držav v razvoju spet odtekati. To je močno obremenilo tamkajšnje nacionalne valute.