Južnokorejski predsednik Moon Jae In, ki se je v soboto nepričakovano sestal s Kimom v obmejnem severnokorejskem kraju Panmunjom, je danes v Seulu še dejal, da je Kim na sobotnih pogovorih ponovno izrazil pripravljenost k razgradnji severnokorejskega jedrskega programa.

Kim želi sodelovati s Trumpom, tako da bi bil junijski vrh med Severno Korejo in ZDA uspešen, je še dejal južnokorejski predsednik. Dodal je, da je nujno potrebna »neposredna komunikacija« med državama, s čemer se je na pogovorih po njegovih besedah strinjal tudi Kim, ki je zaprosil za srečanje z Moonom, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Pogovori Korej na visoki ravni

Voditelja obeh Korej sta se tudi dogovorila, da bodo 1. junija ponovno potekali pogovori obeh Korej na visoki ravni.

Trump je medtem v soboto zvečer po lokalnem času dejal, da priprave na vrhunsko srečanje zelo dobro potekajo, ter da ZDA še vedno »pogledujejo k 12. juniju v Singapurju. To se ni spremenilo«. Trump je še v četrtek odpovedal načrtovano srečanje.

ZDA in Južna Koreja si prizadevajo, da bi se Severna Koreja odpovedala svojemu jedrskemu in raketnemu programu.

Na načrtovano srečanje so se že odzvali na Kitajskem, kjer upajo, da bo srečanje potekalo, kot je bilo načrtovano. Ob tem v Pekingu upajo, da bo srečanje uspešno, saj je za njih dialog med Trumpom in Kimom ključen za reševanje vprašanja severnokorejskega jedrskega orožja, poroča na spletni strani Reuters.