Nieve je do etapne zmage, svoje tretje na Giru, prišel na svoj 34. rojstni dan. Gesink je na drugem mestu zaostal dve minuti in 16 sekund. Tretji je bil Avstrijec Felix Grossschartner z zaostankom dveh minut in 41 sekund.

V etapo s tremi vzponi prve kategorije, zadnji je bil zaključni, je krenila večja skupina ubežnikov, v kateri je bil tudi Matej Mohorič. Kolesar ekipe Bahrain-Merida je znova opozoril nase z napadom na spustu z drugega vrha, ko si je privozil nekaj sekund prednosti, še bolj pa je navdušil z drvenjem navzdol s 94 kilometri na uro, njegova povprečna hitrost v desetih minutah spusta pa je znašala nekaj več kot 65 kilometrov na uro.

Na zadnjem vzponu je branilec lanske zmage Dumoulin skušal nadoknaditi 40 sekund zaostanka, kolikor je Nizozemca in Britanca ločilo po 19 etapah. Poskusil je z več napadi, a je imel Froome prav na vse odgovor. Na koncu je ob pomoči moštvenega kolega Nizozemca Wouta Poelsa ciljno črto prečkal pred Dumoulinom.

Frooma do končne zmage, prve britanske na italijanske pentlji, loči le še nedeljska parada po Rimu. Novo skupno zmago, šesto v karieri na tritedenskih dirkah, mu lahko odvzame le še kakšen nepredviden dogodek.