Pred 122. izvedbo teniškega turnirja za grand slam v Franciji se zdi, da imajo ljubitelji omenjenega športa v glavi enako vprašanje – ali lahko kdo prekine vladavino Rafaela Nadala, ki je na peščenih igriščih v Parizu končno zmago slavil že desetkrat? In hkrati, v kakšni formi se bo po rojstvu otroka vrnila Serena Williams, ki trenutno zaseda šele 453. mesto na lestvici WTA, a odločno napoveduje, da bo krenila po svoj četrti Roland Garros.

Precej predvidljivejši se zdi odgovor na prvo vprašanje. Rafael Nadal namreč na svoji priljubljeni podlagi znova blesti. Od aprila je dobil 17 dvobojev in klonil le na turnirju v Madridu proti Dominicu Thiemu, ko enostavno ni imel svojega dne. Pri vseh zmagah je skupno izgubil le dva niza. Skoraj neverjetno se zdi, da je bila njegova statistika lani tako rekoč enaka. Prav tako je pred OP Francije dobil 17 dvobojev, izgubil le proti Thiemu in pri omenjenih zmagah izgubil le dva niza. V Parizu je nato pometel s konkurenco in osvojil že deseto odprto prvenstvo Francije.

V naslednjih dveh tednih naj bi bila resna konkurenca le dva posameznika – Nemec Sascha Zverev in Avstrijec Dominic Thiem. Potem je tu še Novak Đoković – na turnirju v Rimu je nakazal, da se morda pobira po hudi krizi, ki sedaj traja že skoraj dve leti. Srbski teniški igralec je po osvojitvi Rolanda Garrosa leta 2016, ko je dobil edini preostali manjkajoči turnir velike četverice, močno padel. Na začetku aprila je 31-letnik znova združil moči s trenerjem Marianom Vajdo, s katerim je prišel do največjih uspehov. Vnovično sodelovanje srbsko-slovaške naveze, kot kaže, že daje rezultate.

Odgovor na drugo vprašanje je precej zapletenejši. Odkar se je Serena Williams pred 16 meseci umaknila s teniške scene zaradi nosečnosti, se je krog pri vrhu precej razširil. Zadnje tri turnirje pred Rolandom Garrosom na pesku so dobile tri različne igralke. Stuttgart je osvojila Karolina Pliškova, Madrid Petra Kvitova in Rim Elina Svitolina. Prva je v finalu ugnala CoCo Vandeweghe, druga Kiki Bertens in tretja Simono Halep. Potem so tu še Caroline Wozniacki, Marija Šarapova, Garbine Muguruza, Sloane Stephens, Jelena Ostapenko, Angie Kerber, Naomi Osaka… in – Serena Williams. Šestintridesetletna Američanka je po povratku igrala le na štirih dvobojih in od tega dva izgubila. Ko je prejšnji teden potekal turnir v Rimu, si je vzela čas za kraljevo poroko. Lastnice 23 lovorik s turnirjev velike četverice vsekakor ni med favoritkami, a mnogi strokovnjaki poudarjajo, da se v zvezni državi Michigan rojena igralka v Parizu sploh ne bi pojavila, če ne bi bila prepričana, da ima možnosti za končno zmago.