Že kar nekaj časa je bilo mogoče pri večini trgovcev kupovati namizne jagode. Seveda uvožene. Kot vsako sadje ali zelenjava, ki prezgodaj »zapoje«, ni tisto, kar bi človek pričakoval. Ni mogoče reči, da so bile jagode, ki smo jih kupovali pred kratkim, že bistveno boljšega vonja in okusa. Večina trgovcev je imela tudi akcijo, saj je košarica jagod stala malo manj kot en evro.

Minilo je nekaj dni, uvoza ni več, na policah istih trgovcev pa so se pojavile, seveda ob veliki reklami, domače jagode. Super, domače! A glej ga zlomka, košarica enake velikosti (teže) je kar trikrat dražja, torej stane malo manj kot tri evre. Kljub temu sem jo kupil in z žalostjo ugotovil, da so jagode prav tako brez pravega okusa in vonja (bolj kot ne so »lesene«), le da so bistveno dražje.

Močno dvomim, da je v kakovosti med domačimi in uvoženimi kakšna strašna razlika, morda za laboratorijsko analizo, ne pa za naše brbončice. Ene in druge pa tako ali tako niso niti blizu tistemu slastnemu sadežu, ki zraste na »domačem« vrtu. Zelo podobno velja za paradižnike, kjer je slika dokaj podobna opisani.

Slavko Cimprič, Bovec