Prenova Cukrarne se bo začela prihodnji mesec, je danes na slovesnosti ob izdaji sklepa o sofinanciranju napovedal ljubljanski župan Zoran Janković. Mestna občina je s sklepom o sofinanciranju prenove pridobila 13,4 milijona evrov – 10,7 milijona evrov je kohezijskih sredstev, 2,7 milijona evrov bo prispeval državni proračun, občina bo iz svojega proračuna namenila devet milijonov evrov. Skupna vrednost prenove stare rafinerije sladkorja in preureditve njenih prostorov v Galerijo Cukrarna je sicer ocenjena na nekaj manj kot 24 milijonov evrov.

Kdo bo prenavljal Cukrarno, še ni jasno

Kdo bo prevzel nalogo zahtevne in tudi dolgotrajne prenove, za zdaj še ni jasno. Na občinsko javno naročilo za prenovo Cukrarne sta sredi marca prispeli dve ponudbi: Strabag je oddal samostojno ponudbo, novomeški CGP se je prijavil skupaj z idrijsko družbo Kolektor Koling. Prvi bi delo opravil za 21,8 milijona evrov, druga dva za 100.000 evrov manjši znesek. Ker je ministrstvo za okolje in prostor izdalo odločbo o dodelitvi evropskih sredstev temu projektu, bo izbrani gradbinec lahko nemudoma začel prenovo.

Kot je razvidno iz dokumentacije za pridobitev izvajalca, je prenova razdeljena na štiri dele. Izbrani izvajalec bo najprej zagotovil zaščito konstrukcije. V tej fazi bo moral na zunanji strani oboda stavbe postaviti jekleno varovalno konstrukcijo, sanirati temelje objekta z zunanje strani, sanirati zunanje stene objekta, porušiti del južnega prizidka, odstraniti ostrešje ter zgraditi novo strešno konstrukcijo in streho. Nato bosta na vrsto prišli sanacija temeljev z notranje strani ter rušitev vseh notranjih predelnih sten, nosilnih sten in medetažnih konstrukcij. V tretji fazi bo poleg ureditve okolice Cukrarne izvajalec zgradil kletno etažo, namestil jekleno notranjo konstrukcijo in odstranil varovalno konstrukcijo. Nazadnje bo v stavbi uredil elektriko, dvigala in notranjo opremo.

Prenova bo dolgotrajna in zahtevna

Prenova bo zahtevna, ker je objekt v izjemno slabem stanju in ker gre za spomenik lokalnega pomena. Na občini so v preteklosti ocenili, da bodo prenovitvena in ureditvena dela trajala od dve do tri leta. Natančnejšega roka za dokončanje gradbenih posegov niso mogli navesti, saj pravijo, da je zaradi stanja objekta in občutljivosti gradbenih del čas prenove težko opredeliti.

Po zaključku prenove bo ljubljanska mestna občina v Cukrarni dobila nov galerijski prostor, ki se bo raztezal na več kot 2500 kvadratnih metrov površin. V prenovljeni Cukrarni bodo umetniki lahko razstavljali tudi umetniška dela večjih dimenzij. Del razstavnega prostora se bo namreč raztezal od pritličja pa do ostrešja. Poleg tega bodo v Cukrarni še upravni prostori, knjigarna, kavarna oziroma gostinski lokal, skladišča ter tehnični in drugi prostori, potrebni za delovanje tovrstnega objekta.