Spremembe v vladi je podprlo 77 od 151 poslancev, nasprotovalo jih je enajst. Ostalih poslancev ni bilo v dvorani med glasovanjem, ki je pokazalo, da ima vladajoča večina na čelu s HDZ komaj nadpolovično podporo v saboru. Za svoje imenovanje je roko dvignil tudi Horvat.

Novi podpredsednik hrvaške vlade, 39-letni Tolušić bo prevzel posle koordinatorja gospodarskih dejavnosti vlade, med katerimi je v ospredju reševanje koncerna Agrokor. Danes potrjeni minister za gospodarstvo, podjetništvo in obrt, 48-letni Horvat je vodil vladni resor za podjetništvo in obrt v kratkotrajni vladi premierja Tihomirja Oreškovića.

Premier Andrej Plenković, ki je na čelu vlade nasledil Oreškovića, pri oblikovanju prve sestave svoje vlade vanjo ni vključil Horvata. Je pa vključil nekaj drugih ministrov, med njimi Tolušića, ki je bil takrat minister za regionalni razvoj in sklade EU.

Na Hrvaškem prevladuje mnenje, da je Plenković imenoval Horvata, da bi ugodil desnem krilu HDZ, ki je nezadovoljno z nekaterimi Plenkovićevimi potezami, posebej ko gre za sprejetje konvencije Sveta Evrope o boju in preprečevanju nasilja nad ženskami in v družini, a tudi zaradi njegove vpletenosti v afero hotmail.

Horvat je veljal za tesnega sodelavca bivšega predsednika HDZ Tomislava Karamarka. Po izobrazbi je inženir elektrotehnike, ki je fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko končal v Mariboru.