BBC po sklicevanju na rusko medijsko hišo Fergana, ki naj bi bila kredibilna za poročanje novic o Turkmenistanu, navaja, da so v regionalni policiji poučili policiste pregledovanja stranišč in identifikacije podatkov. Naročeno jim je bilo, da morajo biti pozorni na »umazane« slike državnega vodje v odlagališčih ob stranišču kot tudi na zbirnih točkah za smeti. Za zbirna mesta je odgovoren tudi posebni upravnik, ki mora pregledovati odložene smeti. Ob opažanju umazanih fotografij predsednika mora poiskati naročnika časopisa in ga prijaviti policiji, še navaja BBC.

Na časopis morajo biti naročeni

Ljudi, spoznane za krive omadeževanja Berdimuhamedove fotografije, bodo sprva kaznovali z opozorilom. Ljudje v Turkmenistanu se soočajo z veliko gospodarsko krizo. To je razlog, da ne kupujejo toaletnega papirja in namesto njega uporabljajo časopisni papir, na katerega so prisiljeni biti naročeni. Pri rabi časopisov je praktično nemogoče najti stran brez slike predsednika.

Do nadzora naj bi prišlo zaradi nedavnega dogodka, ko je bilo pridržanih nekaj otrok, ki so med igro poškodovali Berdimuhamedova, še dodaja BBC.