Koncert je uvedel nastop Partizanskega pevskega zbora, ki je med drugim izvedel partizanski pesmi Hej brigade ter Na juriš. Poln Kongresni trg je pevce sprejel z gromkim aplavzom.

Na koncertu Nosil bom rdečo zvezdo nastopajoči poudarjajo simboliko rdeče zvezde. Ta Svetlani Makarovič ne pomeni simbola totalitarizma, temveč simbol združevanja, svobode in upora. Na nocojšnjem dogodku je povedala, da rdeča zvezda simbolizira tisto, kar je bilo v Jugoslaviji pravičnega in žlahtnega, žlahtno pa je bilo prijateljstvo, sodelovanje in tovarištvo.

Svetlana Makarovič je med glasbenimi točkami izrazila svoje nestrinjanje z aktualno politiko in se večkrat vprašala, kakšna je ta država, ki je po njenih besedah zgolj zamenjala gospodarja, ki je danes kapital, in ostala hlapčevska.

Kakšna je ta država, ki v svoji himni brez sramu izgovarja besede Franceta Prešerna, obenem pa strahopetno molči, ko bi morala priznati samostojnost Katalonije, Kurdistana in pravzaprav vseh, je izpostavila umetnica. Ta država se po njeni parafrazi »boji dočakati dan, da koder sonce hodi, prepir iz sveta bo pregnan«.

Dotaknila se je tudi problematike beguncev in azilantov. Kakšna je država, ki se strahopetno zapira pred vsem in vsakim, ki prihaja od drugod, in se ne zaveda, da ljudje v azilnih domovih niso nobene pošasti, ki želijo uničiti naše običaje in kulturo, ter postavlja sramotne ograje, ki nas ločijo od njih. »Na stežaj odprimo vrata tistemu, kar se preprosto imenuje človečnost,« je pozvala.

Številni obiskovalci z rdečimi zvezdami

Številni so podprli organizatorje s tem, da so oblekli majico z rdečo zvezdo ali zvezdo nosili okoli vratu. Svetlana Makarovič je poudarila, da so tisti, ki danes nosijo rdečo zvezdo, vredni tega, in dodala, da rdeča zvezda kliče »nas in naše zanamce k novi osvobodilni fronti slovenskega naroda«. Pozvala je k soustvarjanju boljše slovenske države, ki bo »v resnici svobodna, socialna, pravična in demokratična«.

Med drugimi so se Svetlani Makarovič na odru pridružili Miha Bezeljak, Primož Siter, Janja Majzelj, Andrej Rozman - Roza, Polona Vetrih, Ivan Peternelj, Miha Bezeljak, Jani Kovačič, Drago Mislej - Mef in Vlado Poredoš.

Kljub pozivom o prepovedi dogodka in namigovanjih, da bi lahko prišlo do izgredov, koncert poteka mirno. Pri spomeniku sidra se je zbralo okoli 20 posameznikov, ki nasprotujejo dogodku, ki poveličuje simbol rdeče zvezde. Vstop v množico so jim preprečili policisti, a kot so povedali za STA, so prišli v mirnem duhu.

Tržaškemu partizanskemu pevskemu zboru Pinka Tomažiča se je v začetku njihovega nastopa pridružil raper Darko Nikolovski, ki je povzel Tomažičeve besede, da "nam pesmi ne morejo vzeti, več kot nas zatirali bodo, več bomo morali peti".