Ko je govora o brazilski vrsti, ne gre izgubljati besed. S petimi naslovi je najuspešnejša udeleženka svetovnih prvenstev, kot edina pa se lahko pohvali, da je doslej nastopila na prav vseh dvajsetih mundialih. Tako ne čudi, da je na tekmovanju dosegla več zmag in zadetkov kot katera koli druga udeleženka. Od 104 tekem jih je dobila 70, tekmecem pa skupaj zabila kar 221 golov.

Južnoameriški velikan pred prihodom v Rusijo nemara velja celo za največjega favorita za končno zmago. Motivacije mu nedvomno ne bo manjkalo, saj je spomin na domače prvenstvo pred štirimi leti in blamažo v polfinalu proti Nemcem v Belo Horizonteju še kako živ. »Poraz z 1:7 nas še vedno preganja kot duh. Ljudje še dandanes govorijo o tej tekmi. Tokratno svetovno prvenstvo zato ne bo predstavljalo le športnega izziva, temveč tudi čustvenega. Pripravljamo se, da na svetovnem prvenstvu pokažemo našo najboljšo predstavo,« je pred časom dejal selektor Brazilije Tite.

Selecao je vsaj delno zadoščenje za ponižanje pred štirimi leti sicer dobil konec letošnjega marca, ko je v Berlinu Nemčijo po golu Gabriela Jesusa premagal z 1:0. Za aktualne svetovne prvake je bil to sploh prvi poraz po kar 23 tekmah, Brazilija pa se je v očeh nogometnih poznavalcev na tej tekmi še utrdila kot ena glavnih kandidatk za osvojitev »hexacampea« oziroma svojega šestega naslova.

Kolektiv vliva moč posamezniku

Zasluge za preporod po polomiji na domačem svetovnem prvenstvu gredo v veliki meri prav selektorju Titeju, ki je ob prihodu na čelo reprezentance junija 2016 napravil dve ključni potezi. Njegova prva je bila sprememba igralnega sistema v 4-1-4-1. Ta mu je uspeh prinesla že na klopi Corinthiansa, druga pa porazdelitev odgovornosti med igralci. Odkar moštvo vodi Tite, je kapetanski trak nosilo kar 16 igralcev. S tem je 56-letnik razbremenil prvega zvezdnika Neymarja, ki je bil pod prejšnjim selektorjem Dungo kot kapetan pod še večjim pritiskom kot sicer. »Kolektiv vliva moč posamezniku,« je prepričan Tite.

Njegovi prijemi so nemudoma obrodili sadove. Brazilija je bila neporažena na naslednjih 12 tekmah (deset zmag, dva remija), ob tem pa tekmecem nasula 30 golov, prejela pa le tri. Južnoameriške kvalifikacije je tako končala na prvem mestu, z le enim porazom na osemnajstih obračunih in desetimi točkami prednosti pred drugouvrščenim Urugvajem. Poleg gostiteljice Rusije si je kot prva zagotovila nastop na mundialu, uspeh pa je vlil samozavest tako igralcem kot Brazilski nogometni zvezi in zlasti navijačem, ki so že izgubili zaupanje v svojo izbrano vrsto.

Čeprav se zdi, da v brazilski ekipi vse poteka po načrtih, pa ni povsem tako. Konec februarja jih je močno pretresla poškodba Neymarja, ki si je na tekmi svojega Paris Saint-Germaina proti Marseillu zlomil stopalo. Šestindvajsetletnik je moral na operacijo in vse odtlej ni več stopil na zelenico. Četudi njegov nastop v Rusiji naj ne bi bil pod vprašajem, se porajajo dvomi o njegovi fizični pripravljenost po več kot treh mesecih zunaj nogometnih igrišč. Odgovor bomo bržkone dobili 17. junija, ko se bo Brazilija v predtekmovalni skupini E pomerila s Švico, na kar sledita še dvoboja s Kostariko in Srbijo.