Poškodbe ustne votline, ki jih je po zaužitju radenske pred dobrim tednom utrpela gostja enega od ljubljanskih lokalov, očitno niso bile prvi tak primer. Enako naj bi se zgodilo lani v Mariboru in še prej, leta 2007, v Slovenskih Konjicah, vendar ta vest takrat ni prišla do inšpektorjev za varno hrano, ki so tokrat nemudoma poskušali poiskati krivca za poškodbo po zaužitju radenske, polnjene v 0,25-litrsko stekleničko. Rezultati analize njene vsebine so pokazali, da je bila močno alkalna, saj je bila vrednost pH v njej kar 14, katera spojina je povzročila poškodbe in kako se je znašla v steklenički, pa za zdaj ostaja uganka.

Pri proizvajalcu niso ugotovili nepravilnosti

Inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so opravili nadzor tako pri proizvajalcu mineralne vode kot v gostinskem obratu, ki jo je postregel gostji. Slednjo so zaradi poškodb ustne votline takoj po zaužitju odpeljali na nujno medicinsko pomoč v ljubljanski klinični center. Inšpekcijski nadzor je pokazal, da je gostinski lokal sporno pijačo kupil pri enem od večjih trgovcev, in sicer v povezku več steklenic skupaj. Gostja je pijačo dobila zaprto, vendar je sama ni mogla odpreti, zato je za pomoč zaprosila natakarico. Tesno zaprta steklenička bi lahko bila posledica izjemno visokega pH v njej. Njegova vrednost je znašala 14, kar je najvišja možna. Po naših informacijah naj bi isti laboratorij lani analiziral tudi sporno stekleničko radenske, odkrite v Mariboru, in tudi v tistem vzorcu ugotovil zelo visok pH.

Ob tem se poraja več vprašanj kot odgovorov. Inšpektorji so namreč opravili tudi izredni nadzor v podjetju Radenska in nepravilnosti niso odkrili. Ugotovili so, da ima proizvajalec vzpostavljen sistem preverjanja postopkov pranja linij in steklenic, ki jih uporablja v proizvodnji, da je vsaka steklenica pred začetkom polnjenja samodejno pregledana in da v času proizvodnje spornega lota proizvajalec ni zaznal nobenih odstopanj od ustaljenih postopkov.

Vrednost pH v mineralni vodi višja kot v čistilu

Inšpektorji so v Radenski preverili tudi sistem označevanja končnih izdelkov, pregledali prostore za skladiščenje steklenic, alkalnih sredstev in kislin, prav tako skladišče praznih embalaž in dostope do teh prostorov. Pod drobnogled so vzeli postopke čiščenja in sezname čistil, ki jih uporablja proizvajalec. Odvzeli so tudi vzorec čistilnega sredstva, ki ga Radenska uporablja za čiščenje polnilnih linij in steklenic...

V gostinskem lokalu, kjer je prišlo do poškodbe po zaužitju radenske, so inšpektorji pobrali dva originalno zaprta vzorca mineralne vode, analiza pa je pokazala, da je v stekleničkah mineralna voda s pričakovanim pH. Ugotovili so tudi, da se sestava koncentrata čistila, ki ga uporabljata proizvajalec in gostinski obrat, ne ujema s sestavo sredstev, ki so jih našli v sporni steklenički radenske. Vrednost pH v mineralni vodi je bila celo višja kot v čistilnem sredstvu.

Pristojni tako tavajo v temi, kako se je sporna snov znašla v radenski. Gre nemara za sabotažo?