V ZDA smo z začetkom tedna opazovali Wall Street, ki je bil v polnem zagonu. Podjetniški giganti so med sabo sklepali milijardne dogovore in korporativne odkupe lastnih delnic. General Electric se tako združuje s transportnim podjetjem Wabtec, ki se osredotoča na sistem železniške varnosti. Vrednost dogovora se je ocenila na 11,1 milijarde dolarjev. V finančnem sektorju smo bili priča združitvi bank Fifth Third Bancorp in MB Financial. Vrednost združitve se je ocenila na 4,7 milijarde dolarjev. Glede korporativnih odkupov lastnih delnic je podjetje Micron Technology zmagovalec zadnjega tedna. Tehnološki gigant je v ponedeljek zvečer objavil korporativni odkup lastnih delnic v vrednosti 10 milijard dolarjev.

V sredo zvečer so bile oči mnogih vlagateljev v delniške trge uprte v objavo majskega zapisnika s sestanka ameriškega odbora za prosti trg (FOMC). Iz zapisnika se je razbralo, da se bo junijski dvig obrestne mere zagotovo zgodil. Toda iz zapisnika je bilo tudi razbrati, da ameriških centralnih bankirjev ne skrbi rast inflacije v državi. To je zelo razveselilo vlagatelje, kar se je odrazilo tudi v rasti tečajev.

Najbolje se je v zadnjem tednu sicer odrezal indeks tehnoloških delnic Nasdaq, ki je pridobil 1,4 odstotka. V Evropi in Aziji je bila slika malo drugačna, saj sta nemški DAX in japonski Nikkei vlagateljem pridelala 0,5- oziroma 1,1-odstotno izgubo. Na valutnih trgih že od začetka marca lahko vidimo krepitev ameriškega dolarja, ki se je v šestih tednih okrepil že za skoraj pet odstotkov. Močan dolar je zelo negativno vplival na ceno zlata, ki je izgubila 3,8 odstotka, medtem ko se je na drugi strani cena nafte v zadnjih šestih tednih podražila že za dobrih pet odstotkov.